• Dutch Filmworks

Julian Ras schittert in derde deel Dummie de Mummie

HEEMSTEDE Vanaf 4 oktober is 'Dummie de Mummie & de Tombe van Achnetoet' te zien in de Nederlandse bioscopen. De zestienjarige Julian Ras uit Heemstede speelt hierin de hoofdrol. De Heemsteedse Courant zocht de jonge acteur op in zijn ouderlijk huis in Heemstede. Ook mag de Heemsteedse Courant gratis kaarten weggeven. Zie hiervoor onderaan het artikel.

Het is de derde film uit de Dummie de Mummie serie, gebaseerd op de boeken van Tosca Menten, waarin Julian de hoofdrol speelt. Dummie (Yahya Gaier) is een mummie die tot leven is gekomen en door het leven gaat als een neef van Goos Guts (Julian Ras). ,,Deze film gaat verder waar de tweede is gestopt", vertelt Julian. ,,In de vorige film heeft Dummie een schilderij gemaakt, dat in deze film wordt verkocht. Met het geld wat hij hiervoor krijgt, wil hij graag naar zijn oude land Egypte. Dat is lastig want Dummie heeft geen paspoort, maar uiteindelijk lukt het Dummie toch een paspoort te bemachtigen en reizen we naar Egypte, waar we allemaal avonturen beleven", vertelt Julian.

Op 23 september ging 'Dummie de Mummie & de Tombe van Achnetoet' in première op het Nederlands Filmfestival. Ondanks het feit dat het niet zijn eerste filmpremière is, vindt Julian het altijd weer spannend om over de rode loper te lopen, in het bijzijn van journalisten en BN'ers. Op de vraag hoe Julian zijn filmcarrière is begonnen, vertelt hij dat dit eigenlijk door zijn oudere broer is gekomen. ,,Mijn broer was vaste reporter bij het kinderprogramma 'Willem Wever'. Hij kende daar Ewout Genemans, die een nieuw programma presenteerde voor een serie en een musical, 'Wie wordt de nieuwe Kruimeltje'. Zonder dat ik het wist heeft mijn broer mij toen ingeschreven om auditie te doen". Tijdens de auditie kwam Julian best ver en kwam hij er achter dat hij acteren eigenlijk heel leuk vindt. Hij liet zich inschrijven bij een castingbureau en zo is hij bij zijn eerste film terecht gekomen.

Julian kan zijn school goed combineren met zijn drukke filmcarrière. Hij heeft een talentcoach die er voor zorgt dat hij proefwerken later mag maken of lessen mag missen tijdens de dagen dat hij op de filmset is. Momenteel zit hij in het examenjaar van de Havo, daarna wil hij VWO gaan doen en vervolgens een toneelopleiding. Want Julian wil wel doorgaan met acteren en acteur worden. ,,Een paar dagen geleden was ik op het internationale jeugdfilmfestival in Duitsland en kreeg ik een prijs voor de beste hoofdrolspeler in de familiefilm Hotel de Grote L", vertelt hij trots. Julian is geboren in Haarlem, maar verhuisde naar Heemstede toen hij 6 dagen oud was. Op de vraag of hij veel herkend wordt in Heemstede antwoordt hij dat niet veel mensen weten dat hij in Heemstede woont. ,,Een beetje bewust zeg ik vaak dat ik de buurt van Haarlem woon", zegt hij lachend.

Kaarten winnen

De Heemsteedse Courant geeft vijf maal twee bioscoopkaarten weg voor de film. Wie hiervoor in aanmerking wil komen, kan een mail met naam en adres sturen, onder vermelding van Dummie de Mummie naar b.warmerdam@bdu.nl.