• Suzanne Klaassen ontvangt cheque van de Breikunstenaars in bijzijn van de wethouder

  Ellen Toledo
 • Suzanne Klaassen neemt cheque Rabobank in ontvangst

  Ellen Toledo
 • Marina in een strandrolstoel met gieter Tine op schoot voor de opgeraapte peuken

  Ellen Toledo
 • Het hele team van de expeditie

  Ellen Toledo

Jutters maken Nederlandse stranden schoon

ZANDVOORT Woensdag 16 mei is de vierde Expeditie Juttersgeluk van start gegaan. In twee weken tijd gaan mensen voor wie een 'gewone' baan niet zo heel gewoon is, de Nederlandse kust schoonmaken. Met meer dan 800 vrijwilligers zullen zij de stranden en dijken van Sluis tot en met Delfzijl schoon jutten. Stichting Juttersgeluk biedt hiermee in samenwerking met KIMO Nederland en België een laagdrempelige manier om maatschappelijk actief te zijn.

Ellen Toledo

Donderdag 17 mei tussen 14.00 en 16.00 uur kwam de expeditie langs in de gemeente Zandvoort. In strandpaviljoen Thalassa werden de deelnemers met koffie en taart ontvangen door Joos Versfelt (Stichting Juttersgeluk) en Suzanne Klaassen (initiatiefnemer Stichting Juttersgeluk). Suzanne spreekt een welkomstwoord uit en bedankt De Breikunstenaars (Stichting Pluspunt Zandvoort), Studio 11 Zandvoort en Ontmoetingscentrum Zandstroom voor hun deelname. Hierna spreekt wethouder Gert Toonen een welkomstwoord uit namens de gemeente Zandvoort. Hij bedankt Roel Deesker van Spaarnelanden die voor 17 dagen een bus beschikbaar hebben gesteld voor het vervoer op de route naar Zuid Nederland. Vervolgens wordt er namens een vertegenwoordiger van de Rabobank Haarlem e.o een cheque ter waarde van 2.750 euro uit het Rabobank Stimuleringsfonds overhandigd aan Suzanne t.b.v. de Stichting Juttersgeluk en ontvangt zij namens De Breikunstenaars een cheque ter waarde van 300 euro.

Klaassen legt vervolgens uit hoe je afval op het strand herkent en hoe je het veilig opraapt. ,,We zullen dit jaar speciale aandacht geven aan peuken op het strand. Op toeristenstranden is dit het meest gevonden afvalitem. Het filter van de sigaret is gemaakt van plastic en vergaat niet. De chemicaliën in één filter kunnen 8 liter zeewater verontreinigen. Tijdens de expeditie verzamelen we alle opgeraapte peuken in speciale gieters 'Nico en Tine' om de vrijwilligers bewust te maken van de hoeveelheid en de schadelijkheid voor het zeemilieu".

Daarna start de etappe op het strand, een ware ontdekkingstocht waarbij zeker 500 peuken worden opgeraapt. Expeditie Juttersgeluk is speciaal voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Vrijwilligers met een licht verstandelijke of psychische beperking of mensen die langdurig thuis zitten zonder werk gaan tijdens de expeditie op zoek naar mooie en minder mooie dingen op het strand. Door zelf het strand schoon te maken, wordt het probleem van de plastic soep onder de aandacht gebracht bij álle groepen van de samenleving. Plastic soep is een gebied in een zee of oceaan waar veel plastic drijft. Dit zijn grote stukken plastic zoals flesjes, dopjes, visnetten en lijnen, plastic zakken en plastic speelgoed, maar ook veel kleine stukjes plastic. Plastic soep is ontstaan omdat we afval op straat weggooien, visnetten achterblijven, maar ook door het wassen van synthetische kleding of door je tanden te poetsen. Juttersgeluk zet de schouders eronder om te voorkomen dat plastic wat op het strand ligt, in zee terecht komt en anderen bewust te maken dat plastic niet in zee thuishoort.

Voor meer informatie: www.juttersgeluk.nl.