• Eigen Foto

Kamermuziek in Hervormde kerk

BENNEBROEK Ensembles van internationaal topniveau geven de komende maanden een kamermuziekconcert in de Hervormde Kerk (Binnenweg 67). De muziek wordt op authentieke instrumenten uitgevoerd. Vrijdag 24 mei wordt vanaf 20.00 uur opgetreden door Rie Kimura (barokviool), Robert Smith (barokcello en viola da gamba) en Pieter Jan Belder (klavecimbel). De Hervormde Kerk is een rijksmonument en gebouwd in de tweede helft van de 17e eeuw. Het is een intiem gebouw met uitstekende akoestiek en origineel interieur. In het naastgelegen Jagershuis kan men achteraf terecht voor een drankje en in de directe nabijheid van de kerk is gratis parkeergelegenheid.

Op het programma staan onder andere diverse werken van Dieterich Buxtehude (1637-1707). Hij bekleedde van 1668 tot aan zijn dood de prestigieuze functie van organist van de Marienkirche in Lübeck. Hij genoot grote bekendheid door de concerten die hij gaf en organiseerde, waarvoor hij een aantal rijk gevarieerde composities schreef. Bekend is dat de jonge Johann Sebastian Bach te voet een pelgrimage maakte naar Lübeck om grootmeester Buxtehude te horen musiceren. Buxtehude's instrumentale trio's tonen, meer nog dan zijn andere composities, zijn genialiteit en invloed op Bach.

Buxtehude's trio-sonatas zijn in drie groepen overgeleverd: zeven sonatas in Op. 1 (c. 1694) en zeven in Op. 2 (1696), en een paar in manuscript. De gepubliceerde werken zijn geschreven voor viool, viola da gamba en klavecimbel. Buxtehude laat in deze werken zijn fantasie de vrije loop, geen voorspelbare volgorde van de delen. Alternerend wisselen snelle en langzame tempi elkaar af. Stijl en structuur zijn vaak uitdagend. Soms krijgshaftig vioolspel boven een klassieke basso ostinato, omlijst door langzame bevroren improvisaties. Expressie, virtuositeit en opwinding zijn prominent aanwezig in de stylus fantasticus, de nieuwe stijl waarmee Buxtehude experimenteerde.

Kaarten voor het concert zijn te bestellen via www.pauwconcerten.nl.