• Ellen Toledo

Label voor puur Heemsteedse producten

HEEMSTEDE Vanaf deze week worden diverse producten uit Heemstede, zoals jam, kaas, ijs en honing, voorzien van een 100% Heemstede sticker. Zaterdag 16 september vond tijdens de streekmarkt op De Dinkelhoeve, in het bijzijn van wethouder Sebastiaan Nieuwland, de lancering van 100% Heemstede plaats.

De initiatiefnemer van de actie is Pim Lemmers. De bijenhouder liep al geruime tijd rond met het idee van een logo, aanvankelijk voor op de honingpotten. Hij polste in Heemstede diverse ondernemers en zocht contact met de gemeente, die hem digitaal het gemeentewapen toestuurde. ,,En zie hier het resultaat", glimlacht Lemmers. ,,Ik ben blij dat de stickers, transparant en verkrijgbaar in twee maten, er uiteindelijk, met een stuk sponsoring van buitenaf, toch zijn gekomen. Daarnaast zijn de reacties heel goed. Gelukkig, want wij mogen immers best wel een beetje trots zijn op producten uit Heemstede".

Lemmers is niet alleen blij met de stickers, maar ook met het bord. ,,Dit vind ik nou zo ontzettend leuk hè, om dat bord mee te nemen naar markten en samen met de produkten neer te zetten". Naast 100% Heemstede lanceert de bijenhouder in oktober ook de Stichting Bijenvrienden. Doel van deze stichting is onder meer het plaatsen van bijenkasten op scholen, het verzorgen van imkercursussen voor jongeren en het verschaffen van educatie over bijen op scholen in Kennemerland. En daar hadden ze geen betere persoon voor kunnen vinden van Pim Lemmers. Deze Heemstedenaar is een imker met inmiddels ruim 30 jaar ervaring. Over zijn kennis en ervaring kan hij een boek schrijven. En hij kan er ongelofelijk boeiend over vertellen, wat hij dan ook (al vele jaren) doet, voor verschillende gezelschappen door het hele land. Maare hij biedt ook hulp met zijn Bee-Team bij overlast van bijen. Hij zorgt er dan voor dat deze verwijderd worden.

Na het logo 100% Heemstede onthuld te hebben, ontzegelt de wethouder de honing met een speciale ontzegelvork, een vork die wordt gebruikt om voor het slingeren van de honing de wasdekseltjes van de honingraat te halen. ,,Honing die nog geen uur geleden van de kinderboerderij is gekomen", vertelt Lemmers trots. Vervolgens geeft Jan Kroezen, die een cursus heeft gevolgd bij Pim, een demonstratie honing slingeren. De eerste potjes Heemsteeds Goud met het logo 100% Heemstede vliegen vervolgens over de toonbank.

De streekmarkt werd extra goed bezocht, mede door het feestelijke tintje van de lancering van 100% Heemstede. Bovendien is wethouder Nieuwland vorige week voor de tweede keer vader geworden, dus dubbel feest. Namens de familie Milatz ontvangt hij een goodybag, gevuld met eerlijke, heerlijke streekprodukten.

100% Heemstede produkten zijn te koop bij de Dinkelhoeve, Tummers en Kinderboerderij 't Molentje. Voor meer informatie: www.pimlemmers.nl.