• De schoolkinderen leven volop mee met de komische situaties

    wijnand burger

Lachsalvo's bij Sinterklaastoneel

ZANDVOORT Bij het traditionele Sinterklaastoneel wordt er door de kinderen weer heel wat afgelachen. Een dwaze generaal had het plan opgevat om alle lelijke kinderen het land uit te zetten. Niet geplaagd door enig historisch besef, leven de schoolkinderen gelukkig volop mee met de komische situaties. Twee kinderen weten te ontsnappen en beleven heel wat avonturen voordat alle kinderen weer terug in het land mogen komen. Ze worden geholpen door een opa van een van de kinderen. Ook ontmoeten ze tijdens hun vlucht de koningin van het land, die genoeg had van de politiek en onderdook als boswachter.

De onderwijzers van de Zandvoortse basisscholen verzorgen dit jaar voor de 66e keer de voorstelling voor de hoogste klassen van alle Zandvoortse basisscholen. Deze keer tekent Thea van der Woerd voor de regie. Haar professionele aanpak is voor de meeste acteurs even wennen. Ze zijn de gemoedelijke aanpak van Ed Fransen gewend, die vanwege zijn leeftijd er mee gestopt is. Het decor is van Hil Nieland, Ab Zwemmer, Nico Disseldorp en Gerard Kramer. ,,Het decor en de kleding is voor ons moeilijk bij elkaar te krijgen, omdat we geen echte toneelvereniging zijn", zegt Gerard van Diemen, die boze generaal speelt. ,,We hebben geen voorraad, waar we uit kunnen putten."

Doordat twee vaste acteurs op cursus moesten, heeft Maaike Cappel, die de rol van Mevrouw de Wit speelt, het stuk bewerkt. De rol van deze twee leraren worden op een groot scherm gebracht als jeugdjournaal. Deze noodmaatregel pakte wondergoed uit en gaf het stuk extra dynamiek.

Dit jaar is het stuk geschreven door de Zandvoortse kinderboekenschrijver Gerard Delft. Hij heeft hier vele jaren les gegeven als leerkracht van een basisschool. Doordat hij een liefde had voor voorlezen begon hij spoedig zelf mooie spannende boeken te schrijven. Zijn boeken spelen zich af in de fantasiewereld. Maar hij maakt ook dichtbundels en samen met een illustrator prentenboeken. Het toneelstuk 'De lelijke kinderen' is een bewerking van het boek 'De club van lelijke kinderen' van Koos Meinderts.

Als de kinderen terug naar school gaan, mogen ze de acteurs een handje geven.