• SONY DSC

    Archief

Leerlingen dragen oorlogsmonumenten over

HEEMSTEDE Leerlingen van groep 8 hebben woensdag 11 april in de Burgerzaal van het raadhuis symbolisch de oorlogsmonumenten aan de Vrijheidsdreef overgedragen aan leerlingen van groep 7. Dit gebeurde in het kader van het landelijke project 'Adopteer een monument', een initiatief van het Nationaal Comité 4 en 5 mei en de gemeente Heemstede. De geadopteerde monumenten zijn het Vrijheidsbeeld 'Een vrouw die haar boeien slaakt' en het Joods monument 'Boek van de Namen'. Wethouder Jeugd en Onderwijs Sebastiaan Nieuwland ontving een afvaardiging van de scholen in de burgerzaal.

Dit jaar vindt voor de 31e keer de plechtige bijeenkomst plaats rondom de herdenking. Centraal staat dit jaar het thema 'Verzet'. Kinderen van basisscholen de Crayenester, Kindcentrum de Molenwerf (voorheen de Valkenburgschool) en de Bosch en Hovenschool verzorgden een presentatie. Een presentatie werd ook gegeven door Jooske Hommes van War Child. De heer Jacq Spann hield een kort verhaal namens de Advies Commissie Veteranen Heemstede.

Op 4 mei 's avonds leggen leerlingen namens Heemsteedse basisscholen een krans neer bij de monumenten aan de Vrijheidsdreef. Deze krans wordt verzorgd door het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Het project 'Adopteer een monument' gaat vooraf aan deze jaarlijkse herdenking. Leerlingen worden op de scholen voorgelicht over de achtergronden van de monumenten om op die manier stil te staan bij de Tweede Wereldoorlog en andere oorlogen over de hele wereld. Uit de ingezonden gedichten van de basisscholen zijn twee gedichten geselecteerd die tijdens de herdenkingsplechtigheid op 4 mei worden voorgedragen door de betreffende leerlingen.