• Willem van der Sloot schept de poep uit

    wijnand burger

Leeuwenpoep als afschrikking voor herten

ZANDVOORT Er ligt een terreintje bij de spoorwegovergang op de Van Lennepweg binnen de hekken van het spoor. Er staan dichte struiken en bosjes en is een ideale plaats voor damherten om de nacht door te brengen. Dat doen ze dan ook geregeld. Soms in groepen van vier of zes, maar soms verblijven er wel twaalf of dertien damherten. ,,Dat is een onveilige situatie, want om vijf voor zes komt de eerste trein naar Zandvoort", zegt Willem van der Sloot. Elke morgen is hij daarom vanaf vijf uur bezig de herten vanuit hun rustplaats weg te voeren.

Wijnand Burger

Nu liep Willem een paar weken geleden buitengewoon raadslid Ruud de Wolff (OPZ) tegen het lijf. Hij vroeg zich af of leeuwenpoep zou helpen om de beesten af te schrikken. ,,In Israël wordt op de grens met buurland Libanon leeuwenstront verspreid langs de hekken", zegt de Wolff. ,,De stinkende poep houdt andere dieren op afstand. Daardoor gaan de elektronische sensoren minder vaak af. De sensoren zitten aan de hekken vast om de militairen te waarschuwen als er vluchtelingen de grens willen oversteken. Hoewel de leeuwen allang uit die streek zijn verdwenen heeft de geur van hun uitwerpselen nog altijd een afschrikkende werking."

,,Ik heb toen contact gelegd met een leeuwen en tijgerpark in Noord-Holland", zegt van der Sloot. ,,Die waren bereid mij te voorzien van de leeuwen en tijger uitwerpselen. Op donderdag 6 september heb ik die op de spoorbaan geplaatst in de hoop dat de damherten niet meer van het terreintje gebruik durven maken. Pro Rail, Joop Berendsen, wethouder van de Ouderenpartij Zandvoort en Ruud de Wolff waren daarbij aanwezig."

,,Als inderdaad een afschrikkende werking bereikt wordt, zullen we geurzuilen met de geur van deze roofdieren gaan plaatsen", zegt Kees Rutten van Pro Rail. ,,Ervaringen in andere delen van het land zijn bemoedigend. Door de geurzuilen blijven dieren in ieder geval minder lang op een gevaarlijke plek." Hij zegt ook toe dat de hekken, die bij de natuurbrug Duinpoort nog ontbreken, spoedig door Pro Rail geplaatst gaan worden. Wanneer Waternet hekken gaat plaatsen, die de dieren in de Amsterdamse Waterleiding moet houden, is nog niet bekend.