• Arita Immerzeel
  • Museum Crash 40-45
  • Museum Crash 40-45
  • Arita Immerzeel
  • Arita Immerzeel

Legervoertuigen rijden door regio

HEEMSTEDE Het CRASH Luchtoorlog -en Verzetsmuseum '40-'45 hield zaterdag 22 september in samenwerking met Keep Them Rolling de jaarlijkse historische rondrit genaamd de 'Red Ball Express'. In het landelijk aangekondigde thema 'Het jaar van Verzet' rijdt de zeventiende editie van de Red Ball Express 2018 genaamd 'Resistance' door Haarlemmermeer, Badhoevedorp, Halfweg, Bloemendaal, Haarlem, Heemstede en Hoofddorp. Met tussenstops bij Erebegraafplaats in Bloemendaal en op het Burgemeester van Stamplein in Hoofddorp.

De Red Ball Express passeerde vele gedenkwaardige plaatsen op de route, die direct verbonden zijn met een gebeurtenis in de Tweede Wereldoorlog. Aan de route deden ongeveer vijftig authentieke legervoertuigen uit WO 2 mee, zoals Jeep, Dodge, GMC, Ford, Chevrolet en Harley- Davidson en BSA motoren. De eerste tussenstop was bij de laatste rustplaats van 387 verzetsstrijders op de Erebegraafplaats in Bloemendaal. Daar werd door alle deelnemers van de Red Ball Express op ieder graf een bloem gelegd.

Het tweede gedeelte van de route ging richting Hoofddorp waar op het Burgemeester Van Stamplein vanaf 13.30 uur tot 15.30 uur een stop werd gehouden, zodat het publiek de voertuigen kon bezichtigen. De Red Ball Express werd daar ontvangen door waarnemend burgemeester Onno Hoes. Ook werden twee bijzondere gasten verwelkomd. Tom van Rijn was betrokken bij de illegale krant 'In Den Storm' later 'Naar de Overwinning' geheten. Hij was daarom ook bij de Binnenlandse Strijdkrachten in Haarlem. Ook was Stieneke van Stam, de dochter van Cor van Stam – vml. Commandant van het verzet in de Haarlemmermeer, aanwezig in Hoofddorp bij de bloemlegging.

Een belangrijk onderdeel van de Red Ball Express is, herdenken, gedenken en herinneren, dat in dit Jaar van Verzet, een landelijk thema is.