• British Prime Minister Margaret Thatcher speaks during the Conservative Party Conference in Blackpool

    Paul Smith

Lezing over Iron Lady bij Nieuwe Kring

AERDENHOUT Bij Sociëteit Aerdenhout/De Nieuwe Kring (Oscar Mendliklaan 3) kan men iedere dinsdag vanaf 10.30 uur terecht voor een andere culturele activiteit. Dinsdag 16 juli is de laatste bijeenkomst van dit seizoen. Malcolm McEwan komt vertellen over 'The Iron Lady', ofwel Margaret Thatcher.

Thatcher is aan Somerville College, Oxford, opgeleid als scheikundige en was van 1959 tot 1992 lid van het Lagerhuis. Zij was van 1970 tot 1974 minister van Onderwijs en Wetenschap in het kabinet-Heath. In 1975 werd Thatcher partijleider van de Conservatieve Partij en diende ook als oppositieleider in Lagerhuis. In 1979 won Thatcher de verkiezing en versloeg daarmee de zittende premier van de Labour Party James Callaghan. Tijdens de verkiezingen van 1983 en 1987 werd ze verkozen voor een tweede en derde termijn. In 1990 trad Thatcher af als partijleider van de Conservatieve Partij en premier van het Verenigd Koninkrijk en werd opgevolgd door John Major. In 1992 werd Thatcher benoemd als barones en werd lid van het Hogerhuis. Thatcher was de eerste vrouwelijke partijleider van de Conservative Party en eerste vrouwelijke premier van het Verenigd Koninkrijk. Ze kreeg de bijnaam 'Iron Lady' in 1976 van haar vijanden. De Russische sovjetkrant Krasnaya Zvezda (Rode Ster) noemde haar een vrouw van ijzer nadat zij in een speech had gewaarschuwd voor de gevaren van het Sovjetimperium. Thatcher accepteerde de bijnaam graag.

Na de lezing is er nog ruimschoots gelegenheid om onder het genot van een kopje koffie na te praten. De entree voor de bijeenkomst bedraagt 5 euro. Voor meer informatie en/of aanmelden: 023-5250366 of info@welzijnbloemendaal.nl. Dinsdag 27 augustus is de eerste bijeenkomst van het nieuwe seizoen.