• Ellen Toledo
  • Lodewijk Asscher temidden van Marc van Biezen en Arno Koek

    Ellen Toledo
  • Lodewijk Asscher signeert zijn boek ''Opstaan in het Lloyd Hotel'

    Ellen Toledo
  • Ellen Toledo
  • Ellen Toledo

Lodewijk Asscher bespreekt 'Opstaan in het Lloyd Hotel'

HEEMSTEDE Tijdens de verkiezingen in 2017 behaalde de PvdA slechts negen zetels in de Tweede Kamer. Lodewijk Asscher, Partijleider van de PvdA, was afgelopen week te gast bij boekhandel Blokker. Voor een groot publiek werd hij geïnterviewd door Marc van Biezen (Heemstedenaar en werkzaam bij uitgeverij Meulenhoff) over zijn boek 'Opstaan in het Lloyd Hotel', waarin hij openhartig terugblikt op de verkiezingsnederlaag en vooruit kijkt naar de toekomst.

Ellen Toledo

Als klein jongetje wilde Asscher óf schrijver óf voetballer worden bij Ajax. In de boekenkast van zijn ouders kwam hij boeken tegen van Loe de Jong. Zijn vader werd in de Tweede Wereldoorlog geboren als Joods jongetje in Amsterdam. Als baby werd hij in 1943 samen met zijn ouders en zusje opgepakt en naar de Hollandsche Schouwburg vervoerd om daarna verder afgevoerd te worden. Leden van het verzet smokkelden hem in een vuilnisbak de Schouwburg uit. Na de oorlog keerden de ouders van zijn vader getraumatiseerd terug uit het kamp en werd zijn vader met zijn ouders herenigd. Z

ijn vader werd later advocaat. Hij stelde zich erg op de achtergrond op en hield niet van aandacht van de buitenwereld. Door het gevoel van onveiligheid dat hem beheerste, wilde hij zijn gezin boven alles beschermen. Toen Asscher voor een vak koos waardoor hij veel in de publiciteit kwam, maakte hij zich daar veel zorgen over. Maar hij zag het ook als iets moois, omdat hij er door zijn opvoeding toch in was geslaagd dat zijn trauma's niet door zijn kinderen werden overgenomen. Enkele weken voordat Asscher aan zijn boek begon, overleed zijn vader in januari 2018. Asscher vertelt hoe hij na dit verlies weer verder gaat. Over zijn tijd als wethouder van Amsterdam, zijn tijd als vicepremier en nu als partijleider. Hij beschrijft wat zijn drijfveren zijn in de politiek en zijn visie voor de toekomst.

Asscher: ,,Een boek schrijven vond ik verschrikkelijk moeilijk. Ik wilde eerst alleen maar zeggen: 'zó moet het verder met Nederland'. Maar als ik niet zeg hoe het was, geloven mensen me niet, dus wilde ik ook uitleggen wat er wel en niet goed gegaan is. In die periode was ik ook erg verbonden met de ziekte van mijn vader. Daardoor werd het een steeds persoonlijker boek en kwam het ook later uit dan ik dacht. Het was heel moeilijk om het zo te krijgen dat je het aan de lezers durft toe te vertrouwen".

Vanaf het begin was het de wens van Asscher om met het boek een tocht te maken langs de boekhandels. Asscher: ,,Ik vind het leuk om met mensen over politiek te praten. Heel vaak zijn die gesprekken transactioneel. 'Ik kom u vragen op mij te stemmen want volgende week zijn de verkiezingen voor x, y of z'. Dan heb je een heel ander gesprek en dat is jammer. Ik wilde graag een ander soort gesprek want daar leer ik natuurlijk vooral van. Als je met elkaar praat door de vragen die gesteld worden, kom je er veel beter achter wat er leeft. Ik hoop dat eerlijk zijn over je fouten een ander gesprek opent, een andere manier van naar elkaar kijken. Het is zonde als de politiek gereduceerd wordt tot iets waar mensen geen fouten mogen maken".