• Koningin Máxima in gesprek met Annelies Conijn

    Annemieke van der Togt/Roy Beusker Fotografie
  • Liesbeth Kooij (manager Nieuw Unicum) ontvangt een uitnodiging voor subsidieaanvraag

    Annemieke van der Togt/Roy Beusker Fotografie
  • Koningin Máxima in gesprek met enkele onderzoekers

    Ellen Toledo

Máxima bezoekt Nieuw Unicum

Internationaal congres over progressieve MS

ZANDVOORT Koningin Máxima bezocht woensdag 11 april het MS-Expertisecentrum van Nieuw Unicum, een behandelcentrum in Zandvoort voor mensen met progressieve MS. Tijdens het meerdaagse tweejaarlijks MSIF-congres kwamen wetenschappers, neurologen en behandelaars van de hele wereld in Nieuw Unicum bijeen. Koningin Máxima woonde op uitnodiging van Stichting MS Research het congres bij en kreeg aansluitend een rondleiding in het zorgcentrum.

Ellen Toledo

Bewoners en medewerkers van Nieuw Unicum zijn enorm enthousiast over de komst van de Koningin en hebben zich in groten getale verzameld in de ontvangsthal van het centrum. Als de Koningin rond kwart over drie arriveert, wordt er uitbundig geapplaudisseerd. Nadat een van de bewoners haar een boeket bloemen heeft overhandigd, begeeft de delegatie zich naar de zaal waar het congres wordt gehouden.

Tijdens het congres wordt een nieuwe subsidievorm, het Patiëntenprogramma, gepresenteerd door Stichting MS Research. Liesbeth Kooij, manager MS-Expertisecentrum Nieuw Unicum, ontvangt een symbolische uitnodiging voor het indienen van een aanvraag voor de eerste subsidie ter waarde van 50.000 euro. Na het plenaire gedeelte wordt er in de hal een groepsfoto gemaakt van alle deelnemers aan het congres. Vervolgens krijgt de Koningin een rondleiding in het zorgcentrum en bezoekt zij de fysiotherapie ruimte waar zij uitgebreid de tijd neemt om met Annelies Conijn (56) te spreken, die vertelt wat fysiotherapie behandelingen voor haar doen. Tijdens de rondleiding voert de Koningin enkele korte rondetafelgesprekken met psychologen/onderzoekers rondom de thema's mobiliteit, slikproblemen en cognitieve interventies. Als afsluiting bezoekt zij Thijs Möller, die sinds 2007 in Nieuw Unicum woont. In zijn appartement vertelt hij Koningin Máxima hoe het is om te leven met de ziekte MS en te wonen in zorgcentrum Nieuw Unicum.