• Archief

Oplichtster nog altijd actief in de Haarlemse regio

REGIO Ze is al diverse keren in het nieuws geweest, maar is nog altijd op zoek naar nieuwe 'slachtoffers'. In onder andere Haarlem en Heemstede is al geruime tijd een dame actief die mensen met een zielig verhaal 15 euro afhandig probeert te maken. Het is een tijd rustig geweest rondom deze oplichtster, maar volgens lezer Kristin Bik is deze dame weer volop actief. Zij waarschuwt dan ook om vooral niet op het verzoek van deze dame in te gaan. 

Bik: "Ik werd dinsdag rond 14.00 uur op de Dreef bij de Dreefschool door een dame aangesproken die in een gesprek vertelde ze dat ze al aan minstens tien mensen geld had gevraagd en nog niets had gekregen. Ik weigerde haar ook iets te geven en kreeg verwensingen naar mijn hoofd. Vervolgens reed de dame door richting Dreefzicht. Eenmaal thuis ging ik op onderzoek uit omdat ik voelde dat er iets niet in de haak was en vond op de website van deze krant een soortgelijk verhaal van een oplichtster die in Haarlem en omgeving actief was. Dat kwam geheel overeen met hetgeen ik meemaakte, inclusief de persoonsbeschrijving". Volgens Bik gaat het om een dame op een grijze oude damesfiets met handremmen, met halflange jas en een bruine leren schoudertas. De dame had een blauwe plek onder haar make-up op haar linker wang/jukbeen.

Het verhaal van de oplichtster vertoont veel gelijkenissen met dat van 'barones Vrija', een oplichtster die twee jaar terug door de Haarlemse politie werd aangehouden. De agent die de 'barones' heeft aangehouden, wijkagent Jan Siertsema, laat weten dat deze dame al jaren van deze werkwijze gebruik maakt. Helaas blijkt er niet veel te doen aan haar praktijken. "Voor bedelen kan zij op grond van de APV gepakt worden, maar oplichting is moeilijk te bewijzen. Al met al maakt zij zo veel slachtoffers met haar verhaal en haalt zij ongetwijfeld regelmatig geld op".

Vorig jaar kwam deze dame ook al in het nieuws toen er diverse waarschuwingen bij deze krant binnen kwamen. Lezer Huub Laterveer werd in de Heemsteedse Postlaan door de oplichtster aangesproken. "Het was een keurig geklede dame van middelbare leeftijd op de fiets", zo vertelt hij. ,,Ze vroeg of ik compassie had met de medemens en vertelde dat een vriend haar had verlaten, zij problemen had met haar ABN bank en vanavond haar huur moest betalen. Omdat zij geen geld had, vroeg ze mij of ik haar 15 euro zou willen geven. Ondanks haar treurige verhaal heb ik haar dit geld niet gegeven. Zij wilde toen graag weten waarom ik haar geen geld wilde geven, waarna zij omkeerde en terugging richting Binnenweg". Laterveer wist ook te melden dat er zeker slachtoffers door de oplichtster gemaakt worden. "Vanmorgen iemand gesproken die ik wilde waarschuwen voor deze praktijken. Helaas voor deze man was het te laat. Hij vertelde vorige week door de vrouw te zijn aangesproken met een identiek verhaal en hierna had hij haar de gevraagde 15 euro gegeven waarop hij van haar een dikke knuffel kreeg".