• Mevrouw Jansen (midden) in gesprek met het team van De Buurttafel

    Ellen Toledo

Schuif aan bij De Buurttafel

HEEMSTEDE WIJ Heemstede is afgelopen week gestart met De Buurttafel. De Buurttafel is een plek in de wijk waar buren en maatschappelijke organisaties elkaar kunnen ontmoeten, contacten kunnen leggen en verkennen wat er leeft in de wijk.

Ellen Toledo

Op twee locaties kunnen buurtbewoners elkaar de komende weken ontmoeten en met elkaar praten over thema's als 'Blije Buurt', 'Gezond Ouder Worden' en 'De Ontmoeting & Positief leven'. De Buurttafel is een initiatief van WIJ Heemstede in samenwerking met de gemeente Heemstede, Politie, Binnenstebuiten, Elan Wonen, Pre Wonen, Protestantse Gemeente Heemstede, Tandem en WeHelpen Heemstede. Dinsdag 3 september ging de eerste Buurttafel van start bij Princehof De Glip met het thema 'Blije Buurt'.

Om 10.00 uur stond de koffie en thee klaar. Het team, bestaande uit Marilijn Numan-Lange (sociaal makelaar WIJ Heemstede), Marieke Boor (gemeente Heemstede) Lies Leen (Wij Heemstede en jongerenwerker Plexat) en Maxime Heinsbroek (wijkregisseur Elan Wonen) was erg benieuwd naar de opkomst. Het was pas de eerste editie en omdat de bijeenkomsten vrij toegankelijk zijn, was het nog even afwachten wie er zouden aanschuiven. "De Buurttafel is gewoon heel laagdrempelig", vertelt Marilijn. "Het idee is met een kopje koffie of thee gewoon eens te gaan verkennen wat er speelt in de buurt rondom enkele thema's die we nu hebben uitgekozen, maar in de toekomst ook kunnen veranderen. Als we het hebben over 'Blije Buurt', wat komt er dan bij je op, wat zijn initiatieven waar wij in kunnen ondersteunen, wat heb je nodig om hier blij te zijn. Het kan bijvoorbeeld zijn dat mensen zeggen dat er nooit een buurtbarbecue wordt georganiseerd of dat ze meer activiteiten willen voor jongeren, of dat ze een zitplek missen. Of ze willen een buurtvereniging opzetten, maar ze hebben geen ruimte. Dus het kan heel praktisch zijn, door bijvoorbeeld het faciliteren van een ruimte tot wat ingewikkelder zoals het meedenken over buurtactiviteiten". Mevrouw Jansen (71) een bewoonster van de Glip, komt binnen en schuift aan tafel aan. Ze krijgt een kopje thee of koffie aangeboden en vertelt dat ze hier al 22 jaar woont. Het thema 'Blije Buurt' spreekt haar wel aan. "De buurt is wel veranderd in de jaren dat wij hier wonen", vertelt ze. "Er zijn diverse dingen waarvan ik denk, die zijn niet zo prettig, onder andere de busverbinding". En in het licht van het thema 'Blije Buurt' wordt mevrouw Jansen ook niet echt blij van de bouwval die tegenover de Princehof staat.

De volgende Buurttafels vinden plaats op 10, 17 en 24 september en op 1 en 8 oktober van 10.00 tot 12.00 uur in de Princehof De Glip (Glipperweg 57). Op 15, 22 en 29 oktober en op 5, 12 en 19 november vindt De Buurttafel van 9.30 tot 11.30 uur plaats bij Binnenstebuiten (Julianaplein 1).