• Ellen Toledo
  • Stichting De Vrolijke Noot

    Ellen Toledo

Stichting Taalcoaches wint prijs

HEEMSTEDE Tijdens het jaarlijkse Vrijwilligersfeest werd afgelopen woensdag in de burgerzaal van het raadhuis de winnaar van de vrijwilligersprijs 2019 bekend gemaakt. Dit jaar was het thema 'Sociaal Initiatief van het Jaar'. De jury bestond uit Joop Postma (Flexibele Vrijwilliger 2018), Rozemarijn Timmer, (raadslid en voorzitter Commissie Samenleving) en José van Duin (Vrijwilligerspunt Heemstede).

Ellen Toledo

De vier genomineerden werden door José van Duin aan het publiek voorgesteld. Stichting Taalcoaches Zuid-Kennemerland, Hartekamp/WIJ Plexat, Stichting Knuffeldier en Stichting De Vrolijke Noot. Van Duin. "Met grote waardering voor al de genomineerden waar vrijwilligers bereid zijn zich in te zetten voor de kwetsbaren in onze samenleving, ieder op zijn of haar eigen manier, heeft de jury haar keuze gemaakt". Daarna gaf zij het woord aan wethouder Sjaak Struijf die de winnaar bekend maakte. De prijs voor het 'Sociaal Initiatief van het Jaar' werd gewonnen door Stichting Taalcoaches Zuid-Kennemerland. Bij Taalcoaches Zuid-Kennemerland ondersteunen vrijwilligers statushouders bij het leren van de Nederlandse taal en op veel andere gebieden, waardoor zij makkelijker deel kunnen uitmaken van de Nederlandse samenleving. Op deze manier dragen de taalcoaches bij aan het integreren van de statushouders en helpt hen een toekomst op te bouwen in een ingewikkelde samenleving als Heemstede. Initiatiefneemster van de nominatie, Clara Wittop Koning van de Stichting Taalcoaches ontving een beeldje als bijzondere herinnering. De Stichting krijgt een geldprijs van 250 euro te gebruiken voor het werven, begeleiden en behouden van vrijwilligers en/of ter verdere ondersteuning van het initiatief.

Gerard Wentholt, voorzitter van Stichting Taalcoaches Zuid-Kennemerland sprak een woord van dank. "Het is volstrekt onbelangrijk dat wij als bestuur hier aanwezig zijn. Want waar het om gaat zijn die 260 vrijwilligers die in onze Stichting rondlopen, die iedere week opnieuw tenminste één uur per week hun best doen om nieuwkomers in Nederland te helpen om Nederlanders te worden. En dat is iets wat niet altijd van een leien dakje gaat, dat kan ik u verzekeren. Daarom vind ik het ontzettend fijn dat wij de prijs in ontvangst hebben mogen nemen, hoewel ik tegelijkertijd denk, die drie andere genomineerden hadden hem ook mogen winnen".

Clara Wittop Koning heeft De Stichting acht jaar geleden opgezet en begon met twee taalcoaches. Ze is ontzettend blij met de prijs. "Het is de eerste keer dat wij als Stichting Taalcoaches een prijs winnen. Wij vragen een minimum aan subsidie aan de gemeente. Daarom is een geldprijs leuk want daarmee kunnen we weer extra dingen doen. Vrijwilligerswerk is niet alleen belangrijk voor de cliënten, maar ook voor de vrijwilligers. Er was een meneer die tegen mij zei, 'mevrouw, mijn leven heeft weer zin'. En daar krijg ik zelf even kippenvel van".