• Burgemeester Elbert Roest spreekt zijn waardering voor De Zonnebloem uit

    Ellen Toledo
  • Ellen Toledo
  • Ellen Toledo
  • Ellen Toledo
  • Ellen Toledo

Zonnebloem viert 50-jarig bestaan

VOGELENZANG Vrijdag 27 september was het exact 50 jaar geleden dat De Zonnebloem, afdeling Bennebroek-Vogelenzang werd opgericht. Aan deze mijlpaal werd niet onopgemerkt voorbij gegaan, het werd gevierd met een feestelijke receptie in Restaurant 'De Vogelensangh'.

Ellen Toledo

Voorzitter Hans Groen: "De Zonnebloem doet veel voor ouderen met een fysieke beperking. Als je oud wordt ben je al snel fysiek beperkt en dat betekent dat je in een sociaal element kan raken. Wij als vrijwilligers van De Zonnebloem bezoeken de mensen die bij ons aangemeld zijn. Het bezoekwerk is eigenlijk de kern van ons werk. Zo kan er interactie ontstaan tussen een vrijwilliger en een gast, bijvoorbeeld dat ze samen wel een boodschapje willen doen of ergens een kop koffie drinken. Het sociale aspect is het belangrijkst".

Veronica Reyns (secretaris): "Het bijzondere van De Zonnebloem is dat wij de enige organisatie zijn die mensen echt thuis bezoeken. Het bezoek is kosteloos en als er uitjes zijn, bijvoorbeeld naar de Keukenhof of een museum, dan betalen ze een kleine bijdrage". De organisatie heeft 39 vrijwilligers en zo'n 75 gasten. Naast vrijwilligers hebben ze ook nog 14 chauffeurs. Reyns: "We hebben altijd vrijwilligers nodig. Mensen worden steeds ouder en blijven langer thuis wonen. Vrijwilligers zijn onze parels". Groen: "Het bestuur bestaat uit zes mensen. Veronica is secretaris en de spil van het bestuur. Anderhalf jaar geleden zijn we gefuseerd met Vogelenzang en hebben we een extra plaats gecreëerd om te zorgen dat er ook vanuit Vogelenzang iemand in het bestuur zit. We hebben daar Marianne Heemskerk voor gevonden die een geweldige aanvulling is op ons bestuur".

De feestelijkheden begonnen met een gezellig samenzijn in Restaurant 'De Vogelensangh' voor alle gasten van De Zonnebloem Bennebroek-Vogelenzang. Overal in het restaurant stonden bloemstukjes met zonnebloemen op de tafeltjes. Muzikant Dick Raat verzorgde een optreden met oud-Hollandse liedjes en iedereen zong mee. De dag werd afgesloten met een receptie voor oud-bestuursleden, oud-vrijwilligers, gemeente, de burgemeester en andere belangstellenden. "Voor iedereen die iets heeft met onze organisatie", aldus Groen.

Op een projectiescherm was de historie van 50 jaar Zonnebloem Bennebroek-Vogelenzang te zien. Groen: "De Zonnebloem is een Katholieke organisatie en is dit jaar 70 jaar geleden opgericht. Het Sint Lucia Klooster in Bennebroek is de basis van de oprichting van De Zonnebloem". Burgemeester Roest ontving van Hans Groen een jubileumuitgave van het verenigingsblad. In een korte toespraak sprak de burgemeester zijn waardering uit. "U bent voor mij het cement van de samenleving". Na de receptie werden alle vrijwilligers in het zonnetje gezet en werden ze verwend met een diner in het restaurant.