• Mart Visser ontvangt de sleutel van het raadhuis uit handen van burgemeester Meijer

    wijnand burger

Mart Visser exposeert in Raadhuis

ZANDVOORT Het oude gedeelte van het raadhuis is de komende tijd omgetoverd tot een museum. Modeontwerper en kunstenaar Mart Visser toont er zijn recente modeontwerpen en kunstwerken. Het is de eerste keer dat zoiets gebeurt in de geschiedenis van het raadhuis. Er is plaats omdat de ambtenaren naar Haarlem zijn verhuisd. Wel zal de vergaderzaal nog gebruikt worden voor gemeenteraadsvergaderingen en als trouwlocatie. Maar er hangen drie grote schilderijen. Gelijktijdig exposeert Visser in het Zandvoorts Museum. Daar hangen meer dan honderd schilderijen, sculpturen en installaties. Zowel het raadhuis als het Zandvoorts Museum zijn van woensdag tot en met zondag gratis te bezoeken van 13.00 tot 17.00. De beide exposities duren tot 1 juli.

In het raadhuis is de vloerbedekking verwijderd. Op de kale stenen presenteert Visser zijn bruidsmode. De kamer van de gemeentesecretaris is zwart geverfd en bedekt met honderden kilo's grind. Hier worden zwarte avondjaponnen getoond die met glitters versierd zijn. De kamer van de burgemeester is wit met zwarte strepen op de muur. In de getoonde jurken zijn de strepen terug te vinden. In de naastgelegen kamer zijn de muren geheel wit en hebben de jurken meer kleur. Visser is er in geslaagd om Haute Couture in Nederland een nieuwe, jongere uitstraling en bovenal een modern en spraakmakend gezicht te geven. Op de benedenverdieping van het raadhuis is een museumwinkel. Hier kan de nieuwe zomercollectie 2018 van Visser bekeken en gepast worden. Een team van stylisten is aanwezig voor persoonlijk advies.

In het museum zijn veel objecten en schilderijen te zien. ,,De objecten zijn gemaakt van gebruikte materialen, omdat dat eigenlijk wat schwung aan mijn werk geeft," zegt Visser. ,,De hoofden hebben veelal geen gezicht. Ze zijn meer grafisch omdat een gezicht zo veel verschillende gelaatstrekken heeft. Dat vind ik een interessant gegeven."

Dan volgt de overdracht. ,,Ik draag met veel plezier en vertrouwen het gemeentehuis tijdelijk over aan Mart Visser," zegt burgemeester Niek Meijer op het bordes. ,,Hij heeft er iets prachtigs van gemaakt. Het past ook in onze opzet om korte, enerverende en spannende evenementen naar Zandvoort te halen. Daar is deze expositie een prachtig voorbeeld van."