• Wijnand Burger

Meditatieve, voelbare kunst in de Haltestraat

ZANDVOORT Soms kent het afkalvend winkelbestand in het centrum een lichtpunt. In de vroegere modezaak van Kroon is nu 'Het Atelier' gevestigd van kunstenaar Wolgang Stein. Zelf maakt hij schilderijen met veel kleur. Maar ook andere kunstenaars hebben de mogelijkheid om voor 75 euro per meter in de maand in 'Het Atelier' te exposeren. Ook kan de tafel gehuurd worden voor 150 euro per maand. Er kunnen dan workshops gegeven worden, zoals het maken van kunstvoorwerpen of sieraden. ,,Maar we willen geen commerciële onderneming worden", zegt Stein. ,,Het moet een trefpunt voor kunstliefhebbers worden."

Wijnand Burger

In de schilderijen van Stein kunnen, uit elke hoek dat ze bekeken worden, verschillende kleuren waargenomen worden. ,,Ik breng eerst verschillende verflagen aan op een doek" ,zegt Stein. ,,Dat zijn er soms wel twintig. Daarna ga ik het doek met mijn mes bewerken. Zo ontstaat er een verdiept lijnenspel en een explosie van kleur. Het schilderij loopt als het ware met de kijker mee."

Behalve kunstenaar is Stein ook medium. ,,Ik wil in 'Het Atelier' ook graag mensen adviseren hoe ze structuur en positieve veranderingen in hun leven kunnen aanbrengen. Ik leer ze omgaan met problemen en ziektes, die op hun pad komen. De informatie krijg ik van boven en met behulp van wat de kaarten zeggen. Het eerste gesprek is gratis en het consult daarna kost 25 euro per half uur."

Stein is met zijn man Roy Schuurman al enige jaren gepensioneerd. Ze hebben hun huis goed kunnen verkopen. ,,Sommige mensen gaan dan op wereldreis of iets anders leuks doen", zegt Schuurman. ,,Maar wij willen graag dit doen. Dit is onze hobby en daarom hoeven we hier ook niets mee te verdienen. We geven zelfs een derde van onze omzet weg aan een goed doel. Dat goede doel is het Ronald McDonald Kinderfonds Nederland. Dit fonds zorgt er voor dat ernstig zieke kinderen en hun familie dicht bij elkaar kunnen zijn tijdens de behandeling."

Meer informatie over Wolfgang Stein en Het Atelier is te vinden op www.wolfgangstein.nl.