• Eigen Foto

Middeleeuwse liefdesliederen in Hervormde Kerk

BENNEBROEK Ensembles van internationaal topniveau geven de komende maanden een kamermuziekconcert in de Hervormde Kerk (Binnenweg 67). De muziek wordt op authentieke instrumenten uitgevoerd. Vrijdag 19 juli wordt vanaf 20.00 uur opgetreden door Ensemble Romanza. De Hervormde Kerk is een rijksmonument en gebouwd in de tweede helft van de 17e eeuw. Het is een intiem gebouw met uitstekende akoestiek en origineel interieur. In het naastgelegen Jagershuis kan men achteraf terecht voor een drankje en in de directe nabijheid van de kerk is gratis parkeergelegenheid. Het concert wordt mede georganiseerd door Welzijn Bloemendaal.

Centraal in het programma staan de prachtige Gallisch-Portugese 'Cantigas de Amigo de Pergamino Vindel'. Deze rol perkament stamt waarschijnlijk uit het begin van de veertiende eeuw. Het bevat zeven Cantigas toegeschreven aan de Gallische troubadour Martin Códax. Cantigas de Amigo (liefdesliederen) maakten deel uit van de in de twaalfde, dertiende en veertiende eeuw populaire lyrische traditie in Hispanje. Het zijn lamento's van de vrouw die bij dageraad moet scheiden van haar minnaar. In deze Cantigas de Amigo is de natuur meestal de gesprekspartner van de vrouw. Karakteristiek is ook het regelmatige gebruik van het woord 'Alba', het Spaans voor dageraad.

Alba staat ook voor het begrip 'morgenlied'. De dageraad staat net als de Heilige Maagd symbool voor de terugkeer van het licht. Voorbeeld hiervan is 'Cantiga de Santa Maria', opgenomen in het programma. Dit lied komt uit de 'Cantigas de Santa Maria', een van de belangrijkste en grootste collecties van het monofone lied in de Westerse middeleeuwse literatuur. De bundel is geschreven in de Gallisch-Portugese taal aan het hof van koning Alfons X in de tweede helft van de dertiende eeuw. De meeste liederen zijn religieuze lofzangen ter ere van de Maagd Maria en vertellen over wonderen die dankzij haar tussenkomst plaatsvonden. De Cantigas (liederen) en de Albas (morgenliederen) hebben prachtige eenvoudige melodieën met als belangrijkste kracht de poëtische vorm en de circulaire herhaling, die hypnotiserend werkt.

Het programma is gekleurd met prachtige werken uit onder andere 'Codex Las Huelgas (Burgos)' en 'Calixtinus Codex', toegeschreven aan Paus Callixtus II. Het merendeel van de muziek dateert uit de dertiende eeuw. De muziek was vermoedelijk bedoeld voor gebruik in het klooster en voor pelgrims die op de Camino de Santiago wandelden. Het lied Polorum Regina komt uit Llibre Vermell de Montserrat, een verzameling manuscripten van devote teksten. Het veertiende eeuwse manuscript bevindt zich nog steeds in het klooster van Montserrat net buiten Barcelona.

Kaarten voor het concert zijn te bestellen via www.pauwconcerten.nl.