• DAVLStudio

Minder overlast met vaste stek voor visboeren op boulevard

ZANDVOORT Enkele Zandvoortse visboeren hebben het idee opgepakt om hun viskar te verruilen voor een kiosk. ,,Omdat tegenwoordig alles ingezet wordt op duurzaam ondernemen, vinden wij het onzin dat we elke dag onze kraam bij zonsondergang moeten weghalen", zegt Alan Berg, eigenaar van een viskar. ,,Het kost een heleboel dieselbrandstof en tevens houden we het verkeer op als we met een slakkengangetje naar huis moeten rijden. Dat zijn allemaal zaken die voorkomen kunnen worden".

Automobilisten ondervinden veel overlast als de viskarren over de boulevard van en naar hun standplaats gereden worden. Vaak voeren ze daarbij onbezonnen inhaalacties uit door over het parkeerterrein, over de verkeerde weghelft of via het benzinestation langs de viskar te schieten.

De huidige mobiliteitseis is door de gemeente al voor het jaar 2000 ingevoerd. Argumenten hiervoor waren een betere regulering van het parkeren en een zorgvuldige inrichting van openbare ruimte. ''Maar we mogen zomers met onze wagens van 7.00 uur tot 22.00 uur staan. Dus eigenlijk vinden we dit argument onzin. De gemeente heeft zelf kiosken geplaatst op de boulevard bij wijze van proef om de boel wat op te vrolijken. Daarom willen wij ook de kans krijgen te investeren in een mooie boulevard en mogelijkheid om duurzaam te ondernemen".

De boulevard wordt binnenkort opnieuw ingericht. ,,We willen er daarom serieus naar kijken", zegt verantwoordelijk wethouder Gerard Kuipers (D66). ,,Maar we moeten ook kijken naar andere belanghebbenden. We zullen bijvoorbeeld het bestemmingsplan moeten wijzigen en er moet een omgevingsvergunning aangevraagd worden. Maar ik zie inderdaad wel kansen, vooral ook omdat er dan meer duurzaam gewerkt kan worden".