• Archief

Monumenten twee dagen geopend

Het molentje is een werkende windmolen uit 1776, waarmee water uit de van Merlenvaart opgepompt wordt om de vijvers in het wandelbos Groenendaal van water te voorzien. Bij onvoldoende wind kan de vijzel ook aangedreven worden met een electromotor. De gehele werking van de vijzel is door de aanleg van een trap naar de vaart nu vanaf het inmalen buiten, met de zichtbare vijzel in de molen tot en met het vullen van de vijver goed te zien.

Op de zaterdagmiddag verrast Rob Hinse de bezoekers met zijn spel op de accordeon, de trekharmonica, de autoharp en - heel bijzonder- de klompviool. Mensen die ook wel eens een stukje van hun muziek willen laten horen, zijn op de zondagmiddag welkom. Er zijn wel een paar voorwaarden: de muziek moet onversterkt zijn, het moet live gespeeld worden en het instrument moet onder de arm passen. Het molentje is te vinden bij de hoofdingang van wandelbos Groenendaal aan de van Rappardlaan/ Herfstlaan/Molenlaan.

Op zaterdag 9 september zijn tussen 11.00 en 15.00 uur verder nog geopend: Oude Kerk (Wilhelminaplein 12), Rijtuigenmuseum van Schagen (hoek Achterweg/Wilhelminaplein), Pinksterkerk (Camplaan 18), Kleine Vermaning (doopsgezinde kerk, Postlaan 16), Bakkershuisje (Blekersvaartweg 23), Boerderij de Dinkelhoeve (Herenweg 61), Kom in mijn tuin (Herenweg 16), Tuin Huis te Manpad (Herenweg 7-11) en De Oude Meelfabriek (Glipperweg 94). De tuin van Huis te Manpad is ook zondag 10 september van 11.00 uur tot 15.00 open. Volledige informatie staat op www.hv-hb.nl.