• Ellen Toledo

Moooiste Landschapsfestival massaal bezocht

HEEMSTEDE Op buitenplaats Leyduin werd zondag 24 september tussen 11.00 en 17.00 uur het Moooiste Landschapsfestival gehouden. Vorig jaar genoten meer dan 2.000 bezoekers van het festival, dat toen in Den Helder plaatsvond.

Het Moooiste Landschapsfestival is een festival in de natuur, voor natuurliefhebbers en voor eenieder die op een leuke manier wil kennismaken met het landschap. Dit jaar was de opkomst op Buitenplaats Leyduin overweldigend. Ondanks het feit dat velen op de fiets waren gekomen, was vlak na de opening van het festival het parkeerterrein al vol, terwijl de auto's nog onophoudelijk bleven toestromen.

Adnan Tekin, gedeputeerde van de provincie Noord-Holland, opent het festival om 11:00 uur. Het programma bestaat naast culturele en culinaire programmaonderdelen uit sportieve activiteiten voor jong en oud. Boomklimmen, boogschieten, plankenlevel parcours, huttenbouwen et cetera. Ook de bekendste boswachter van Nederland, Arjan Postma, is aanwezig. Hij is een rasverteller en weet alles over de natuur. Hij geeft natuurcolleges over de omgeving en signeert zijn boek 'Buiten Gebeurt Het'. Heel bijzonder is ook 'De telefoon naar binnen beleving', waarin mensen de mobiele telefoon eens wegleggen om weer in contact te komen met zichzelf. Café Bom Dia serveert ''omrij-koffie' in een leuke, kleine koffieauto en acht vroegere bewoners en werkers vertellen over de tijd dat Leyduin alleen voor de adel was. Voor de kleintjes is er Kabouter Pierelier, muziek en schminken. Kabouter Pierelier komt vertellen over zijn belevenissen in het bos, maakt grapjes en betrekt de kinderen bij zijn verhaal. Ademloos wordt geluisterd. Het huttenbouwen met Boswachter Kees is razend populair en het is ook super gaaf om je eigen onderdak te maken in het bos. Verder kan er eindeloos geslenterd worden langs de vele kraampjes van de snuffelmarkt, waar lekkere en mooie streekproducten gepresenteerd worden.