• Eigen Foto

Coverband Whatever te gast bij 1ste Aanleg

HEEMSTEDE Coverband Whatever, ook wel bekend als de Cruqband, geeft zaterdag 30 november vanaf 21.00 uur een optreden in café De Eerste Aanleg (Raadhuisstraat 103). Whatever is een cover-band die niet zomaar uit vijf mensen bestaat, maar uit vijf vrienden die elkaar als collega hebben leren kennen bij SEIN (Stichting Epilepsie Instellingen Nederland). Hier wonen en verblijven mensen die in hun dagelijks bestaan last hebben van epilepsie. Daarnaast hebben sommigen van hen meerdere lichamelijke beperkingen en/ of een verstandelijke beperking. Whatever speelt Nederlandse en Engelstalige covers, maar deinst ook niet terug voor een La Bamba , of een Frans nummer van Les Poppies. Whatever speelt muziek uit de jaren 70, zoals Denis Denis, Brown eyed girl en Venus, tot aan populaire muziek van nu, zoals nummers van Anouk, Amy Mac Donald en de Counting Crows. Het genre varieert dan ook van zeer stevige rocknummers, tot popnummers, country, folk en de Nederlandstalige meezingers, zoals nummers van de Dijk en Guus Meeuwis. Het optreden is gratis toegankelijk.

Het ontstaan van Whatever Een jaarlijks terugkerend fenomeen binnen SEIN is het Zomerfeest ter afsluiting van een week durend activiteiten programma voor de cliënten, waarbij muziek in het algemeen een grote rol speelt. Voor het zomerfeest van 2001 kregen de organisatoren het idee om niet de bekende, maar nog onbekende artiesten uit te nodigen. En wat is er dan leuker om collega's binnen SEIN hiervoor te benaderen, want er zijn immers vast wel collega's die een instrument bespelen en/ of kunnen zingen. En dat bleek ook het geval te zijn. Er was gevonden: 1 bassist en 1 keyboard speler/ tevens zanger. Beiden staken de koppen bij elkaar en zo ontstond het idee een advertentie te plaatsen, waarbij collega's die wat met muziek hebben en hier ook nog wat mee kunnen doen, uit te nodigen. Boven verwachting waren er door deze advertentie binnen twee weken acht mensen bij elkaar gebracht en was er een heuse band ontstaan. Donderdag 19 april 2001 was de eerste repetitieavond in de muziekruimte van de activering, met geleende instrumenten. Het doel van de band werd muziek maken voor cliënten van SEIN tijdens het zomerfeest. Om dit te bereiken zocht ieder bandlid twee nummers uit om te spelen en werden deze vervolgens op cd gezet, zodat er thuis geoefend kon worden. In 2001 was het nog ongewoon dat iedereen een eigen cd-brander in huis had. Gelukkig had de overbuurman van de bassist wel zo'n brander en was hij zo vriendelijk om voor de band de oefen-cd te branden. Tevens bood diezelfde buurman aan om een leuk hoesje te maken. Hij vroeg zich dan ook af wat daar op moest komen te staan. "Wel," antwoordde de bassist, "in ieder geval de titels en artiesten van de nummers die op de cd staan". De buurman vroeg of er nog meer op het hoesje moest komen, waarop de bassist antwoordde: "Maakt mij niet uit... Whatever!". Dit laatste schreef de buurman op het hoesje en de naam van de band was geboren.

Vanaf het bewuste zomerfeest in 2001 is de band in een stroomversnelling gekomen. Het beviel de organisatoren, cliënten en personeelsleden zo goed, dat het spelen van Whatever op het zomerfeest een jaarlijks terugkerend fenomeen is geworden. Wat dus begon als uitprobeersel is inmiddels uitgegroeid tot een heuse coverband. De samenstelling als ook het doel van de band is in de loop der jaren wat veranderd. De lol in de muziek en in het spelen met elkaar staat voorop. Whatever treedt op voor een zo'n breed als mogelijk publiek, met een zo'n breed als mogelijk repertoire. Vanaf 2003 treedt Whatever met grote regelmaat nu ook buiten SEIN regelmatig op. Er wordt in diverse delen van het land opgetreden, voor jong en oud en alles hiertussen in. Er wordt in kroegen gespeeld, maar ook op bruiloften en partijen en clubfeesten.