• Paul Herber in actie bij een van de voorrondes.

    Eigen Foto

Haarlemse regio goed vertegenwoordigd op Ouderen Songfestival 2019

HEEMSTEDE De voorrondes en de prefinales van de 28e editie van het Het Ouderen Songfestival zijn ten einde. Circa honderdzestig 55+-kandidaten stonden, begeleid door pianist en artistiek leider van het Ouderen Songfestival Kees van Zantwijk en aangekondigd door presentatrice Eva Zwaving, sinds 19 september in de voorrondes verspreid door het land. Met vier finalisten van de zestien is de regio Haarlem/Haarlemmermeer uiterst goed vertegenwoordigd. De senioren die zaterdag 7 december in de finale aantreden zijn Paul Herber (Heemstede), Jo Ann Edelenbos (Haarlem), José van Waveren (IJmuiden) en Viviane Dumollard (Hoofddorp). 

Met zijn 94 jaren was de Amsterdammer Joop Kalthoff de oudste deelnemer. Hij maakte weliswaar indruk met 'Amsterdam bij nacht', een eigen hertaling van 'Stangers in the night', maar voor hem bleef het bij de voorronde. Uit de elf voorrondes kwamen vijfenveertig prefinalisten voort. Verspreid over drie prefinales traden zij op in Aan de Slinger te Houten, Theater de Speeldoos Vught en Posthuis Theater Heerenveen. Het Ouderen Songfestival Combo onder leiding van Kees van Zantwijk begeleidde de kandidaten. De presentatie was in handen van Ruud Douma.

Per prefinale konden vijf kandidaten door naar de Grande Finale. Voor de zestiende finaleplek werd, voor het eerst in de geschiedenis van het Ouderen Songfestival, een wildcard ingezet. Onafhankelijk van de jury bepaalde Kees van Zantwijk wie alsnog naar de Grande Finale mag. De wildcard heeft hij op 10 november na afloop van de laatste prefinale in Heerenveen uitgereikt aan Frans Bloem. "Hij is een finaleplaats waardig, zowel wat betreft zang- en podiumprestatie als zijn keuze voor 'Help is on the way', een spannend, veeleisend lied", aldus Van Zantwijk.

Zaterdag 7 december zullen zestien finalisten vanaf 14.00 uur in het Amsterdamse DeLaMar theater strijden om de eerste, tweede en derde vakjuryprijs en de Hans Martinusse Amsterdam publieksprijs. De zevenkoppige jury staat onder voorzitterschap van Evert de Vries. Tijdens de Grande Finale wordt ook bekend gemaakt wie de internetprijs heeft gewonnen. Iedereen kan tot en met de dag van de finale tot uiterlijk 12.00 uur HIER de geluidsfragmenten van alle finalisten beluisteren en zijn of haar digitale stem uitbrengen. Kaarten voor de finale zijn te bestellen via www.ouderensongfestival.nl/