• Mariska Pool zorgt voor de muzikale noot op deze avond.

    Eigen Foto

Muzikale avond rondom dissonantie in de psyche

AERDENHOUT In de Antoniuskerk (Sparrenlaan 9) staat woensdag 28 maart van 20.00 tot 22.30 uur een Concert College op het programma met het thema 'Dissonantie in de psyche'. Te gast zijn deze avond harpiste Mariska Pool (ook directeur van stichting De Vrolijke Noot) en emeritus hoogleraar in de neurobiologie prof. dr. Dick Swaab van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Hij gaat deze avond in op hetgeen muziek met ons brein doet. Pool zorgt tussendoor voor de muziek.

De opbrengst van het concertcollege gaat naar Stichting De Vrolijke Noot. In samenwerking met zorginstellingen organiseert deze stichting vrolijke, muzikale evenementen voor mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking en ouderen. Tijdens deze evenementen betrekt de stichting (basis)scholen en bedrijven om zo jong en oud met elkaar in contact te brengen.

Dick Swaab is een grote naam in de wetenschap. Hij is hoogleraar, schrijver, neurobioloog én Zomergast 2011. Zijn boek 'Wij zijn ons brein' stond wekenlang nummer 1 in de nonfictie-lijst. Inmiddels zijn er bijna 45.000 exemplaren van verkocht. Hij is verbonden aan het Nederlands Herseninstituut. Hij was hoogleraar neurobiologie aan de Universiteit van Amsterdam en dertig jaar lang directeur van het Nederlands Instituut voor Hersenonderzoek. Na een leven lang onderzoek naar de werking van het menselijk brein is Swaab dé autoriteit.

Swaab verzorgt dit college op zijn geheel eigen stijl: stellig, betrokken, uitgesproken en spraakmakend. Hij zegt waar het op staat. Zo is hij van mening dat de mens weinig te veranderen is. Volgens Swaab is er geen plaats voor 'de vrije wil', nog minder voor de ziel, en draait alles om chemische en natuurkundige processen. Dit is bijvoorbeeld ook het geval bij dementie. Kunnen we, als de ziekte van Alzheimer met de afbraak van hersencellen eenmaal heeft toegeslagen, nog iets doen om het ziekteproces te beïnvloeden? Hier wordt volop onderzoek naar gedaan. Het stimuleren van de hersenen helpt om de kans op de ziekte van Alzheimer te verkleinen. Deze ziekte kan beschouwd worden als een vervroegde, versnelde veroudering van de hersenen.

Kaarten voor deze avond kosten 45 euro en zijn te bestellen via www.ticketkantoor.nl/shop/DeVrolijkeNoot.