• Wijnand Burger

Namen van vermoorde Joden geadopteerd

ZANDVOORT ,,Getallen worden pas tastbaar, als ze een naam krijgen", zei Rabbijn Menno ten Brink zondag 12 november tijdens een specdiale dienst in de protestantse kerk. ,,Vandaag krijgen alle 306 vermoorde Joden, die uit Zandvoort weggevoerd zijn en geen graf hebben, hun naam terug. Hun naam zal geplaatst worden op het Holocaust Namenmonument in Amsterdam. Het verhaal van de Shoah moet steeds verteld worden om de kans op herhaling te voorkomen".

Veel Zandvoorters hebben dan ook een naam geadopteerd. Soms wordt een naam van een familielid of verwant geadopteerd. Maar ook mensen die in een huis wonen, waarvan de Joodse bewoners in de oorlog zijn weggevoerd, adopteren vaak een naam. ,,Wat zou ik doen", is dan ook een toepasselijk lied dat Maarten Peters als intermezzo zingt. ,,Zou ik mijn ogen sluiten en de wereld buiten houden? Ben je mens genoeg?" Zanger en componist Peters wordt veel gevraagd om de dodenherdenking in kamp Westerbork luister bij te zetten.

Zandvoort had het hoogste percentage NSB'ers. De voorzitter van het Nederlands Auschwitz Comité Jacques Grishaver haalt aan, dat er ook goede Nederlanders waren. ,,Anders stond ik hier niet", verklaart hij. "Ze boden mij een onderduikplaats". In januari 2018 start de bouw van het Namenmonument en de onthulling wordt verwacht in oktober 2018. De schoolkinderen van groep 7 en 8 van de Zandvoortse basisscholen hangen nu op een frame schilderijtjes op, die door hun gemaakt zijn. Op ieder schilderijtje staat de naam van een omgekomen Jood of Joodse familie. Zo is er al een voorlopig monument. Terwijl ze dat doen worden de namen van de 306 Joden opgelezen.

Burgemeester Niek Meijer neemt een cheque van 2800 euro in ontvangst. Dat betekent dat er al 56 namen zijn geadopteerd, maar de acties lopen nog. Het comité gaat zich nog verder inspannen om meer namen geadopteerd te krijgen. ,,Maar alle 306 namen komen op het monument", zegt Meijer tenslotte. ,,Hier zullen wij als gemeente voor zorgen". Het salon ensemble 'Café Noir' zorgt voor aanvang en afloop voor de muzikale omlijsting.