• Archief

Nationale Molendag ook in Heemstede gevierd

HEEMSTEDE Door het hele land zijn zaterdag 12 en zondag 13 mei molens opengesteld voor het publiek tijdens de Nationale Molendag. Het bijna 240 jaar oude molentje van Groenendaal in Heemstede is beide dagen tussen 10.00 en 17.00 uur geopend om belangstellenden te ontvangen. Hoewel het maar een klein molentje is, in vergelijking met andere molens, heeft het toch een echte functie. Het molentje pompt met een vijzel water uit de van Merlenvaart en vult en ververst daarmee de vijvers in het wandelbos Groenendaal. Huismuzikant Rob Hinse maakt regelmatig muziek op zijn vele muziekinstrumenten. Mensen die het leuk vinden om hun muzikale talent te laten horen, mogen met hun instrumenten plaatsnemen op de stelling van het molentje. Er zijn twee beperkingen: Het instrument moet akoestisch zijn, dus onversterkt en het moet een smal stijl trapje opgedragen kunnen worden.

Vanaf de stelling kan gekeken worden naar broedende ooievaars en beneden kan onder andere geprobeerd worden om ringen te werpen om een ooievaar op een nest. Maar er zijn meer spelletjes voor kinderen. Natuurlijk zal er ook de mogelijkheid zijn om het molentje en de werking te bekijken en uitleg te krijgen van de molenaars. Het molentje staat aan het kruispunt van de Molenlaan, Herfstlaan en de Vrijheidsdreef, aan de rand van de hertenwei.

Het molentje van Groenendaal wordt beheerd door de Stichting Molens Zuid-Kennemerland. Ook de andere molens van onze stichting zijn dit Molenweekend geopend.