• Damhert met het Scheve Gewei.

    Willem van der Sloot

Damhert 'Met Scheve Gewei' afgeschoten

ZANDVOORT Door een noodlottig misverstand is er zondagmiddag 11 augustus in het centrum van Zandvoort een damhert afgemaakt. Opvallend aan het dier was zijn Scheve Gewei en zijn manke loop. Daarmee werd hij een bekende verschijning in het dorp. Eerst leefde het dier in de omgeving van Zandvoort Zuid en keerde het overdag nog  terug naar de Waterleidingduinen. Later in 2016, toen er een vergunning werd gegeven voor de afschot van damherten, vestigde het dier zich definitief in het centrum van het dorp samen met vele maatjes van hem.

UPDATE: De gemeente is van mening dat de boswachter volgens beleid en protocol heeft gehandeld. Dat bevestigen zij tegen NH Nieuws. Volgens de politie en de gemeente was het hert kort daarvoor aangereden en moest hij uit zijn lijden verlost worden. Maar daar zijn hertenliefhebbers het niet mee eens.

"Het hert is niet aangereden, maar stak de weg over naar een veilige tuin, waar hij wel meer bivakkeerde," zegt  hertenfluisteraar Willem van der Sloot. "Twee motoragenten merkten op dat het dier mank liep en schakelden een boswachter in. Deze begon op het dier te jagen. Het derde schot werd het dier pas fataal. Omstanders waren verontwaardigd dat dit zonder noodzaak op klaarlichte dag gebeurde. Het dier was tenslotte niet gewond."

Van der Sloot is ontdaan over deze gang van zaken. "De twee motoragenten konden niet weten dat dit hert mank liep. Dat geldt evenwel niet voor de boswachter. Die moet het dier gekend hebben en geweten hebben van zijn manke loop. Dit is dus zuiver een hertenmoord."

Van der Sloot laat het er niet bij zitten. "Maandag krijg ik iemand op bezoek uit Wageningen die een onderzoek doet naar processen rondom conflicten in het natuurbeheer. Deze persoon van het onderzoeksbureau wil graag met mij in gesprek. Ik zal hem haarfijn vertellen wat zich hier heeft afgespeeld. Dit gebeuren krijgt nog wel een staartje. Maandag ga ik naar de politie voor meer informatie!"

Wijnand Burger