• Esther Ouwehand (PvdD) en Willem van der Sloot tonen een afbeelding van het scheve gewei

    Lub Ras

Onderzoek naar afschieten markant hert nog in volle gang

ZANDVOORT Het afgeschoten damhert 'met het scheve gewei' zorgt voor de nodige beroering in de badplaats. Vijf jaar liep het hert met zijn maatjes vrij door het dorp. Door zijn opvallende gewei en zijn manke loop was het dier een geliefde verschijning geworden. Liep, want het markante dier is niet meer.

Wijnand Burger

Volgens een voorlopige lezing van de gemeente kwam zondag 11 augustus een melding binnen bij de politie. Er was een gewond hert aangetroffen omgeving Zandvoortselaan. Twee motoragenten vonden het hert en schakelden het Valwildteam in, een team van jagers en boswachters dat wordt ingezet bij aanrijdingen met wild. De boswachter van het team constateerde dat het dier zwaar gewond en niet meer levensvatbaar was. Het dier werd met twee schoten uit zijn lijden verlost.

De lezing van de omstanders verschilt hiervan. Zij beweren dat het dier niet gewond is, maar al jaren mank loopt. Er is drie maal op het beest geschoten en tenslotte werd het met een mes uit zijn lijden verlost. Ondanks het drukke verkeer op zondag heeft niemand iets van een aanrijding gezien. Ook is er tot nog toe geen melding bekend van schade aan een voertuig.

De politieke partijen GroenLinks en de PVV hebben vragen gesteld aan de wethouder en locoburgemeester Joop Berendsen (OPZ). Marco Deen van de PVV vraagt: "Hoe kan het dat dit op klaarlichte dag midden in een woonwijk is gebeurd, waardoor vele omwonenden/inwoners (nota bene zelfs kinderen) hiervan getuige waren?" Ook vraagt hij zich af hoe de veiligheid geborgd is voor omstanders en omwonenden. GroenLinks heeft ook vragen over de veiligheid en of de juiste procedure is gevolgd.

Berendsen belooft alles haarfijn uit te gaan zoeken. "Gezien de emoties is het verstandig om niet met overhaastige conclusies naar buiten te treden. Ik heb navraag bij de politie gedaan en bij het Valwildteam. Zodra hun rapporten binnen zijn, kom ik hier mee naar buiten."

Intussen is hertenfluisteraar Willem van der Sloot, die gelijk na het incident de publiciteit opzocht, uitgenodigd voor een onderhoud met Pro Rail. Eerder lukte het hem met leeuwenpoep de herten van het spoor weg te houden. "Ik vroeg de dames van Pro Rail om direct in actie te komen, maar dat zagen zij niet zitten. Ze wilden een vergadertraject starten dat minstens een half jaar gaat duren en daar bedankte ik voor. Ik ben toen opgestapt en naar huis gegaan."

Zaterdag 5 oktober, de dag na dierendag, zal in het dorp een mars gehouden worden door de straten van Zandvoort. De mars wordt georganiseerd door Animal Rights en is gericht tegen het afschot van de damherten. Door de provincie Noord-Holland is toestemming gegeven voor het afschieten van zesduizend dieren. De afschot is verdeelt over vijf jaar. Maar door geboortes komen er steeds weer nieuwe dieren bij. Het aantal van 2500 herten die mogen blijven is daardoor steeds moeilijker te halen.

Animal Rights roept iedereen op aan de mars deel te nemen. Er komen verschillende sprekers, een informatiemarkt met verschillende kraampjes en er is koffie en snacks. Deze zijn natuurlijk vegetarisch.