• Ellen Toledo
  • Ellen Toledo
  • Ellen Toledo
  • Ellen Toledo
  • Ellen Toledo
  • Ellen Toledo
  • Ellen Toledo

Schapen weer aan het werk in Groenendaalse Bos

HEEMSTEDE Tachtig schapen van de Kennemer Schaapskudde zijn afgelopen zondagochtend, ondanks de regenbuien, veilig aangekomen in het Groenendaalse Bos. Onder leiding van schaapsherder Regina en haar twee honden Torra en Britta liepen de schapen via station Heemstede-Aerdenhout, de Leidsevaartweg en de Rivierenwijk naar het bos. De schapen blijven tot half oktober in het zuidelijke hondenvrije deel van het bos.

"Het is heel goed gegaan", vertelt Regina. "We hebben eerst nog even getwijfeld want de weersvoorspellingen waren heel slecht, maar we zijn toch gaan lopen. We hebben fantastische begeleiding gehad van de BOA's van de gemeente Heemstede en Bloemendaal dus we zijn heel veilig aangekomen. En natuurlijk ook door de vrijwilligers die achter de kudde aanlopen en het verkeer links waarschuwen. Want sommige automobilisten kunnen weleens ongeduldig of verrast zijn, maar de meeste mensen vinden het leuk. We hebben mooie reacties gekregen. 'Hier stop ik graag voor', riep een meneer".

"Er zijn tachtig schapen mee en twee honden, de zusjes Torra en Britta. Moeder Lotta kent hier het bos ook, die is ook een aantal jaren mee geweest maar is nu 12 ½ jaar. Haar twee dochters hebben het nu overgenomen. Met Lotta gaat het goed alleen zo'n tocht is echt te zwaar voor haar. Ze heeft een beetje staar, ze is wat doof en dat vind ik tussen het verkeer wel een risico. Maar ze heeft gezorgd voor super goede opvolging". De schapen komen twee weken helpen bij het onderhoud van het groen in het wandelbos. Ze worden met name ingezet ter bestrijding van esdoorns die het bos overwoekeren.

De schapen staan van zaterdag tot en met woensdag tussen 10.00 en 16.00 uur in het bos. Wandelaars kunnen een praatje met Regina maken en de kinderen meenemen op woensdagmiddag. "We hebben een heel bijzonder schaapje in de kudde. Het is eigenlijk een knuffelschaap en hij vindt kinderen geweldig. Hij komt echt naar je toe om te knuffelen", vertelt Regina. Behalve dat schapen heel leuk zijn om van dichtbij te zien, zijn ze ook heel nuttig. "De esdoorns zijn hier een groot probleem. Die moeten geremd worden en daar worden de schapen voor ingezet. Natuurlijk redden schapen dat niet alleen en zijn er ook veel vrijwilligers betrokken bij de bestrijding van die esdoorns. Er zit heel veel zaad in de bodem en dat blijft maar komen".

De schaapskudde wordt al een paar jaar ingezet in het Groenendaalse Bos, alleen vorig jaar niet. Regina legt uit: "Vorig jaar hebben we een heel droog jaar gehad en een mastjaar van eikels. Dat betekent dat er extreem veel eikels vallen en als schapen heel veel eikels eten gaan ze dood. Door de droogte zijn de eikels ook heel vroeg gaan vallen, dus we hadden aan het eind van de zomer heel veel eikels. Dan wordt het risico te groot voor de dieren om tussen de eikels te gaan vreten. En de droogte had het bos ook helemaal kaal gemaakt dus er was ook te weinig voedsel". De schapen overnachten niet onbewaakt in het bos, maar staan s' nachts op een veilige plek.