• De Nicolaas Beetsschool is de 'meest opgeruimde klas van 2019'

    Ellen Toledo
  • Ellen Toledo
  • Ellen Toledo
  • Ellen Toledo
  • De Nicolaas Beetsschool is de 'meest opgeruimde klas van 2019'

    Ellen Toledo

Nicolaas Beetsschool heeft 'Meest opgeruimde klas 2019'

HEEMSTEDE Tijdens de landelijke actiedag 'End Plastic Soup' van zaterdag 1 juni maakten wethouder Annelies van der Have en Maarten Thans (voorzitter Rotary Heemstede) bekend wie zich de 'meest opgeruimde klas van 2019' mocht noemen.

Ellen Toledo

De afgelopen weken hebben zes basisscholen in Heemstede een gastles over plastic soup gehad. In de gastlessen legden leden van de Rotary Heemstede en medewerkers van de gemeente uit wat de impact van zwerfafval is op het milieu en onze toekomst. Jaarlijks wordt er 330 miljoen ton plastic geproduceerd en per minuut belandt een vuilniswagen met plastic in de oceaan. Van het plastic in de oceaan komt 80 procent van land en 90 procent van de zeevogels heeft plastic in zijn maag. Het duurt 450(!) jaar voor een plastic fles in de oceaan is afgebroken. Aan het einde van de lessen gingen kinderen uit groep 7 en 8 met grijpers de wijk in om zwerfafval en plastic op te ruimen. Het meeste afval dat ze tegen kwamen waren snoepwikkels, sigarettenpeuken en plastic doppen. In totaal werden er 21.575 stuks zwerfafval opgeruimd, bijna 56 stuks per leerling.

Tussen 11.00 en 14.00 uur was er op de Binnenweg ter hoogte van Gall &Gall een 'End Plastic Soup' markt met informatie over plastic afval, recycling en microplastics. De stapel afval die de kinderen verzameld hadden werd zaterdag getoond op de markt, zodat iedereen kon zien hoeveel zwerfafval er in de gemeente ligt. Ter plekke werd er door de kinderen een kunstwerk van afval gemaakt. Groep 8A van de Nicolaas Beetsschool had het meeste afval opgeruimd, in totaal 127,3 stuks afval per leerling. Na een korte toespraak van Maarten Thans nam Max Kousbroek, leerling van de Nicolaas Beetsschool, uit handen van wethouder Van der Have een mooie prijs in ontvangst, een BYOR 'Build your own Robot' pakket met bijbehorende workshop. Op de markt waren medewerkers van De Meerlanden, kunstenaars, inwoners, ondernemers en leden van de Rotary aanwezig om met voorbijgangers te praten over het opruimen van zwerfafval en plastic in de buurt. Want plastic soup begint op de stoep.