Nieuwe Vomar in commissie Ruimte

HEEMSTEDE De commissie Ruimte bespreekt donderdag 16 november vanaf 20.00 uur het plan om een nieuwe Vomar te bouwen aan de Binnenweg 70-86. Belangstellenden zijn welkom om deze vergadering bij te wonen, als toehoorder of als inspreker. Naar verwachting neemt de raad een besluit over het bestemmingsplan dat de Vomar mogelijk maakt op donderdag 30 november.

Voor het voortbestaan van de winkelstraat is volgens de gemeente een aantal goed uitgeruste supermarkten van groot belang. Dat blijkt uit onderzoek van onder andere het bureau DTNP. ,,Boodschappen zijn de kurk waarop het winkelcentrum van Heemstede drijft", zo laat de gemeente weten. ,,De supermarkten zorgen voor de klandizie van de speciaalzaken. Wie zijn boodschappen doet bij de supermarkt loopt vaak voor de speciale producten nog even door naar banketbakker, viswinkel, slager, groenteboer of andere winkels. Zonder supermarkten geen speciaalzaken".

De nieuwe Vomar is in het winkelcentrum met een grootte van 1500 m2 netto winkelvloeroppervlak vergelijkbaar met Albert Heijn (1400 m2) en Dekamarkt (1500m2). Vomar wil graag een volwaardige supermarkt zijn en niet een buurtsuper, omdat een buurtsuper geen bestaansrecht heeft in het winkelcentrum. De gemeente wil niet het risico lopen dat de Vomar uit het winkelcentrum verdwijnt, waarmee het aanbod zou verschralen.

Met de uitbreiding komen er ook honderd parkeerplaatsen in het centrum bij. Dit is volgens de gemeente goed voor de bereikbaarheid van het centrum, vooral op de belangrijkste winkelmomenten (vrijdag en zaterdag). Bovendien komt er op de Binnenweg dan meer ruimte voor kort parkeren. Het college is voorstander van de nieuwe Vomar, maar wil de belangen van de omwonenden zeker niet uit het oog verliezen. Het college blijft daarom in gesprek met belanghebbenden.