• Eigen Foto

Nienhuis te gast bij College Tour HBM

HEEMSTEDE Burgemeester Astrid Nienhuis was donderdag 9 januari speciale gast bij de College Tour op de HBM. Eerder gingen onder andere Paul Rosenmöller en Fred Teeven haar voor. Tijdens het eerste lesuur mogen de HBM scholieren zoveel mogelijk vragen stellen.

Astrid Nienhuis zoekt als burgemeester graag de verbinding en geniet volop van de contacten met inwoners en ondernemers. Ondanks haar volle agenda, pakte ze daarom de uitnodiging voor de College Tour met beide handen aan.

Nienhuis begint met te vertellen wat haar rol als burgemeester precies inhoudt en wat haar belangrijkste taken zijn. Dat zijn veelal leuke dingen, zoals de bezoekjes aan de echtparen die vijftig, zestig en soms zelf zeventig jaar getrouwd zijn en aan de inwoners die hun honderdste verjaardag vieren. Ook de jaarlijkse uitreiking van de koninklijke onderscheidingen is een hoogtepunt. Een baan met veel variatie. "Gisteren mocht ik in brandweerpak het vuur aansteken van de jaarlijkse kerstbomenverbranding. Ook dat zijn natuurlijk leuke dingen om te doen".

Op de vraag wat ze het lastigst vindt aan het burgemeester zijn, antwoordt ze dat het soms een eenzame functie is. "Eenzaam omdat je als burgemeester boven de partijen staat en je je soms met verschillende petten op een weg moet weten te manoeuvreren".

Iemand vraagt of ze als kind al burgemeester wilde worden. Dat blijkt niet zo te zijn. In haar jeugd, wilde ze piloot, verkeersleider of dierenarts worden, maar uiteindelijk liep dat allemaal anders.

Nienhuis vindt het belangrijk om te luisteren en om mensen te verbinden. Ook benadrukt ze dat iedereen er toe doet en iedereen erbij hoort. "Je krijgt bij verschillende standpunten zoveel meer begrip als je met elkaar het gesprek aangaat".

Een leerling vraagt of de gemeente Heemstede een vuurwerkverbod wil. Ook nu benadrukt Nienhuis het belang van het gesprek aangaan, waarbij gezamenlijk naar een oplossing wordt gezocht. Net als in de nationale politiek zijn er in Heemstede voor- en tegenstanders en is er nog geen besluit genomen.

Elke gemeente wil jongeren meer bij de politiek betrekken. Ook de gemeente Heemstede wil dat graag, maar in de praktijk blijkt dat lastig. Nienhuis gaat nog wel eens op woensdag naar de markt om met scholieren het gesprek aan te gaan. Ze staat open voor ideeën en suggesties. Leerlingen mogen haar altijd mailen. Een leerling doet een suggestie om via Instagram meningen te polsen via een poll (mini-opiniepeiling). Nienhuis houdt het idee in gedachten.

Aan het einde van het lesuur laat de burgemeester haar ambtsketen rondgaan. Ze vertelt dat er op Twitter een wedstrijd is, welke gemeente de zwaarste ketting heeft. Nienhuis: "Op dit moment staat Heemstede op de vierde plek. Deze ketting weegt 750 gram. Die van Texel is met 1050 gram tot nu toe het zwaarst". Een leerling vraagt nieuwsgierig hoeveel de ketting waard is, waarop Nienhuis antwoordt dat de keten vooral een symbolische waarde heeft omdat 'ie uniek is en dus moeilijk vervangbaar.

Nienhuis steekt de leerlingen, wat betreft een latere beroepskeuze, een hart onder de riem. "Zoek je passie. Waar wordt je creativiteit door geprikkeld? Bij welke kring van mensen vind je het prettig toeven? Blijf zoeken naar datgene waar je gepassioneerd door wordt. Dan kom je uiteindelijk wel tot een goede keuze".