• Archief

Paul Rosenmöller en Fred Teeven te gast bij College Tour op de HBM

HEEMSTEDE Nu het nieuwe schooljaar begonnen is, krijgt ook de College Tour op de HBM een vervolg. Donderdag 12 september is Paul Rosenmöller te gast en maandag 23
september mogen HBM scholieren voormalig politicus Fred Teeven ondervragen.

De HBM, sinds september 2018 een (t)huiswerkvrije school, is altijd op zoek naar innovatieve, aansprekende initiatieven voor de leerlingen. Docenten en schoolleiding vroegen zich af wat ze konden doen om de politiek meer te laten leven bij hun leerlingen. Zo ontstond het idee een College Tour te organiseren met inspirerende gasten. Dit alles naar het voorbeeld van het spraakmakende televisieprogramma dat iedereen wel kent.

Michel Rog, Tweede Kamerlid namens het CDA, beet in maart tijdens de eerste Tour het spits af. De Tour verwelkomt Paul Rosenmöller (12 september) en daarna Fred Teeven (23 september). Stefan Boschma, docent maatschappijleer en wiskunde op de HBM, neemt opnieuw de presentatie voor zijn rekening. De leerlingen bereiden van tevoren zoveel mogelijk vragen voor, maar er is ook ruimte om spontaan vragen te stellen.

Paul Rosenmöller ging in Haarlem naar de middelbare school. Hij trad in 1989 toe tot de Tweede Kamer voor GroenLinks, dat in datzelfde jaar was opgericht. In 1994 werd Rosenmöller politiek leider van GroenLinks. In 1998 ontving Rosenmöller de Thorbeckeprijs, een prijs voor politieke welsprekendheid. In 2002 was het politieke klimaat veranderd. Rosenmöller probeerde tegengas te geven bij de opkomst van Pim Fortuyn. Zo noemde hij het idee van Fortuyn het non-discriminatie beginsel in artikel 1 van de grondwet af te schaffen een 'extreemrechts' idee. Na de moord op Pim Fortuyn werd Rosenmöller thuis met de dood bedreigd. Dit bleek een belangrijke reden voor hem om op 15 november 2002 aan te kondigen de politiek te verlaten. Hij werd opgevolgd door Femke Halsema. Rosenmöller maakte daarna diverse programma's voor de IKON. In november 2013 werd hij benoemd als voorzitter van de VO-Raad; de belangrijkste belangenorganisatie van schoolbesturen en scholen in het voortgezet onderwijs. Op verzoek van de huidige partijleider Jesse Klaver, keerde hij in 2019 weer terug in politiek Den Haag. Hij is nu fractievoorzitter van GroenLinks in de Eerste Kamer.

Fred Teeven, geboren in Haarlem, maakte van 2015 tot en met 2017, deel uit van de Tweede Kamer namens de VVD. Eerder was hij officier van justitie in Amsterdam en lid van de Tweede Kamer namens Leefbaar Nederland, waarvoor hij bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2002 de lijst aanvoerde. Op 14 oktober 2010 werd Teeven staatssecretaris van Veiligheid en Justitie. Op 9 maart 2015 diende Teeven, samen met toenmalig minister van Justitie Ivo Opstelten, bij de Koning zijn ontslag in. Sinds december 2017 werkt hij drie dagen per week als buschauffeur bij Connexxion in de regio Haarlem. In 2018 nam Teeven deel aan het televisieprogramma Kroongetuige dat werd uitgezonden op RTL 4. Hij bleek de Kroongetuige in het spel te zijn.