• Burgemeester Nienhuis feliciteert Taeke, Mette & Kim met hun winnende gedicht

  Ellen Toledo
 • Alle leerlingen mogen hun gedicht voordragen

  Ellen Toledo
 • Leerlingen van groep acht dragen de monumentenfoto's over aan leerlingen van groep zeven

  Ellen Toledo
 • Ab van Leeuwen (Veteranencommissie)

  Ellen Toledo
 • Burgemeester Nienhuis opent de bijeenkomst

  Ellen Toledo
 • Jooske Hommes gaf een presentatie over 'Warchild'

  Ellen Toledo

Oorlogsmonumenten aan de Vrijheidsdreef overgedragen

HEEMSTEDE Leerlingen van groep acht droegen vorige week in het kader van het landelijke project 'Adopteer een monument' symbolisch de oorlogsmonumenten aan de Vrijheidsdreef over aan leerlingen van groep zeven. De geadopteerde monumenten zijn het Vrijheidsbeeld 'Een vrouw die haar boeien slaakt' en het Joods monument 'Boek van de Namen'.

Dit jaar vindt voor de 32e keer de plechtige bijeenkomst plaats rondom de herdenking, met als thema 'In vrijheid kiezen'. Burgemeester Astrid Nienhuis ontving de leerlingen van de Bosch en Hovenschool, Jacobaschool, Kindcentrum De Molenwerf en de Voorwegschool in de burgerzaal van het gemeentehuis. De leerlingen droegen eerst een zelf geschreven gedicht voor. Na het voorlezen van de gedichten werden symbolisch de monumentenfoto's overgedragen aan leerlingen van groep zeven door leerlingen van groep acht van elke school. Uit de voorgelezen gedichten werd het gedicht 'Vrede geef je door' van Mette & Kim (Bosch en Hovenschool) en het gedicht 'In vrijheid kiezen' van Taeke (Jacobaschool) uitgekozen om tijdens de dodenherdenkingsplechtigheid van 4 mei voor te dragen.

Jooske Hommes was namens 'Warchild' aanwezig. Zij gaf een indrukwekkende presentatie over oorlogsgebieden in de wereld en hoe 'Warchild' de kinderen in die gebieden helpt. Ab van Leeuwen (veteraan) sprak namens de 'Advies Commissie Veteranen Heemstede' over veteranen die als militair in opdracht van de regering naar oorlogsgebieden zijn uitgezonden. Ter afsluiting van de bijeenkomst zongen alle leerlingen en leerkrachten met burgemeester Nienhuis het eerste couplet van 'het Wilhelmus'.