• Raymond Borghardt

Open ateliers op Kunstkracht

ZANDVOORT In Zandvoort zijn veel kunstenaars actief. De zee, natuur en wisselende luchten geven veel van hen inspiratie. Het creëren van kunst en uiten gebeurt veelal in een atelier. Het weekend van 7 en 8 oktober was er een open atelier route, Kunstkracht 17, in Zandvoort. Aan het evenement, georganiseerd door BKZ (Beeldend Kunstenaars Zandvoort) deden op 14 locaties 39 kustenaars mee.

In verschillende ateliers kon men de kunstenaars spreken. In Gallery de Wachtkamer aan de Haltestraat werd door verschillende kunstenaars geëxposeerd. Zangeres Margo Weesie zorgde hier met haar liederen voor de muzikale begeleiding. De ruime en lichte locatie wordt in november weer een winkel, maar tijdens dit evenement was daar nog niets van te merken. De jonge kunstenares Noya Landegent is een van de exposanten. ,,Ik ben afgestudeerd psycholoog, maar teken en schilder al mijn hele leven. De mensen leven tegenwoordig zo snel. Met mijn werk wil ik ze stil laten staan. Bewuster laten leven". Haar werk wordt door veel bezoekers en kunstenaars geprezen, zeker een naam om te onthouden.

Naast schilderijen en fotowerk waren er verschillende kunstenaars die met beelden exposeerde. ,,Veel mensen zien niet het verschil tussen de materialen", vertelt kunstenaar van Os. ,,In 2006 heb ik cursus gevolgd en was ik meteen gepakt door het contact met het materiaal. Ik kan er nog niet van leven, maar dat is ook geen doel op zich".

Onder de vele exposanten in Zandvoort zijn ook kunstenaars die wel kunnen leven van hun creaties. Ans Vink was van origine tandtechnicus en kan nu leven van haar Keramiek. ,,Vroeger had ik voor mijn werk een kleine oven, hier bakten we de tandelementen in. Nu heb ik een grotere over voor mijn huidige werk. Eigenlijk is mijn huidige beroep een logisch vervolg". Wat ze nu doet vindt ze het mooiste: ,,Een droom is uitgekomen". Hanneke Voit is een Zandvoorste onderneemster die kunst een zeer warm hart toedraagt. Ze is begonnen met een bloemenzaak die is uitgebreid naar een structurele expositie ruimte. ,,Wat mensen kunnen creëren verbaast mij iedere keer weer, zo mooi, zo sierlijk. Er hangt ook werk van de hoogbejaarde kunstenares ruim 80 jaar oud: Loes Dirksen. Deze vrouw zit nog zo vol energie".