• Ellen Toledo
  • Ellen Toledo
  • Ellen Toledo
  • Ellen Toledo
  • Ellen Toledo

75 Jaar vrijheid gevierd met speciale tulp

HEEMSTEDE Burgemeester Astrid Nienhuis heeft maandag 11 november in het grasveld bij het oude raadhuis de eerste bol van de 'FreedomFlame tulp' geplant. In het voorjaar komen deze 'vrijheidstulpen' bij het raadhuis tot bloei en fleuren daarmee de viering van 75 jaar vrijheid op. Wie nog een mooie plek in Heemstede weet voor deze tulpen wordt van harte uitgenodigd dit door te geven aan de gemeente.

In 2019 en 2020 wordt het beëindigen van de Tweede Wereldoorlogn herdacht, 75 jaar geleden. We vieren dat we sindsdien weer in vrijheid leven, in het besef dat we samen verantwoordelijk zijn om vrijheid door te geven. In aanvulling op de bestaande herdenkingen en vieringen in Heemstede worden aanvullende activiteiten georganiseerd, zoals het planten van de FreedomFlame tulp. Ook komt er in januari een tijdelijk lichtmonument van kunstenaar Daniel Roosegaarde ter herdenking van de Holocaust. Het is de bedoeling dat dit monument begin volgend jaar te zien zal zijn in alle Nederlandse gemeenten vanwaar tijdens de Tweede Wereldoorlog Joden, Sinti en Roma zijn gedeporteerd naar de concentratiekampen. Een kalender met de activiteiten in Heemstede is te vinden via www.heemstede.nl/75jaarvrijheid.

Mogelijk zijn er inwoners (of verenigingen) die een idee hebben voor een activiteit om in 2020 het einde van de Tweede Wereldoorlog, dan 75 jaar geleden, te herdenken. Of die een activiteit organiseren om de vrijheid waarin we sindsdien leven te vieren. Bijvoorbeeld inwoners die in hun eigen buurt op of rond 5 mei een vrijheidsmaaltijd organiseren (zie ook: www.4en5mei.nl/herdenken-en-vieren/vieren/vrijheidsmaaltijden). Misschien zijn er mensen die herinneringen hebben aan de bevrijding in 1945. Iedereen wordt van harte uitgenodigd deze te delen met de gemeente. Verhalen, of activiteiten voor de kalender, kunnen worden doorgegeven via gemeente@heemstede.nl onder vermelding van '75 jaar vrijheid'