• Schoolkinderen zingen het burgemeesterspaar toe

    Wijnand Burger

Afscheidsreceptie Niek Meijer

ZANDVOORT Na twaalf jaar draagt burgemeester Niek Meijer het stokje over. Donderdag 19 september wordt zijn opvolger geïnstalleerd. Op zijn afscheidsreceptie in Nieuw-Unicum op vrijdag 13 september zijn een paar honderd man afgekomen. Veel genodigden maar vooral ook Zandvoorters willen hem voor de laatste maal de hand drukken en bedanken. "Hij was open en toegankelijk," zegt Belinda Göransson raadslid. "Hij vulde samen met zijn echtgenoot Janny het ambt goed in." Koning Willem Alexander laat in een bericht weten akkoord te gaan met zijn ontslag en bedankt hem voor bewezen diensten.

Veel sprekers voeren het woord. Commissaris van de Koning Van Dijk prijst hem voor het binnenhalen van de Formule 1. "Zandvoorters zijn direct en hebben het hart op de tong. Maar Meijer was een bedacht bestuurder, die daar wel mee om kon gaan," zei hij. Namens de burgemeesters van Kennemerland bedankte Astrid Nienhuis van Heemstede zijn collega voor de samenwerking.

Een kijkje achter de schermen biedt Göransson: "Als meester in de rechten volgde hij niet de juridische werkelijkheid, ook niet de reële werkelijkheid, maar hij noemde het 'onze werkelijkheid'. Bijvoorbeeld als raadslid het te bond gemaakt had, werd hij tijdens de raadsvergadering naar zijn kamertje geroepen. De zaak werd altijd uitgepraat. Opmerkelijk was ook dat hij als eerste burgemeester de Algemene Politie Verordening (APV) door participatie tot stand heeft laten komen."

Door zijn betrokkenheid bij de vrijwilligers van de gemeente wordt een vrijwilligersprijs ingesteld. De 'Niek Meijer vrijwilligersprijs' is een beeldje van kunstenaar K. Warnawa en zal jaarlijks uitgereikt worden.

Raadslid Gert-Jan Bluijs (CDA) is laconieker en karakteriseerde de burgemeester als 'Niek de terminator'. Hij legt uit: "Hij oefende wel invloed uit op de beslissingen, maar het was altijd in het belang van de zaak. Hij heeft die eigenzinnigheid overgenomen en is in die twaalf jaar een echte Zandvoorter geworden."

Als laatste voerde Meijer het woord. "De kustplaats is geen gemiddelde gemeente en wordt beheerst door het ritme van de zee. Soms veroorzaakt een grote golf een hectische beweging. Maar door de eb en  vloed is er ook veel veerkracht." Hij bedankte zijn medewerkers en vooral voor zijn secretaresse had hij veel lof.

Zo komt na twaalf jaar de Republiek Zandvoort ten einde.          

Wijnand Burger