• Damhert met het scheve gewei

    Willem van der Sloot

Beantwoording vragen over afschieten hert, roept nog meer vragen op

ZANDVOORT In antwoord over de vragen van de PVV en GroenLinks over het afschieten van het hert met 'het scheve gewei' verklaart burgemeester David Moolenburgh dat het dier gewond was aan zijn twee voorpoten en een buikwond had. "Uit oogpunt van dierenwelzijn en het voorkomen van onnodig dierenleed is dit besluit genomen. Ook bestond het gevaar dat het dier op de vlucht sloeg. Dan zou er een onveilige situatie kunnen ontstaan voor omstanders."

De opdracht is gegeven door de meldkamer Politie. "Het hert is uit zijn lijden verlost door een deelnemer van de Stichting Wildaanrijdingen Nederland ( SWN)," zegt Moolenburgh. "Deelnemers van dit team beschikken over specifieke kwaliteiten en hebben alle nodige vergunningen. In dit geval is gekozen om het zekere voor het onzekere te nemen vanwege het aantal omstanders. Het is tevens niet de bedoeling dat een dier onnodig lijdt."

"Verdoven en transporteren naar elders was geen optie omdat dit in de praktijk lastig is. De verdoving mag alleen uitgevoerd worden door een bevoegd persoon, (vaak een dierenarts). Zo'n ervaren en getraind persoon wil dit vaak niet doen omdat ze de kosten niet altijd vergoed krijgen. Ook hebben ze dikwijls twijfel over de overlevingskansen van het dier," antwoord Moolenburgh

Willem van der Sloot is niet tevreden met de antwoorden. "Hoe kan het dier op de vlucht slaan als het gewond was aan twee voorpoten. Het had al jaren een kreupele achterpoot. Ook hebben getuigen gezien dat het dier nog door de tuin rende," zegt hij. "Ook ontwijken ze de vraag waarom het dier op zo'n zeer gewelddadige manier is afgemaakt."

Van der Sloot gaat zich beraden op verdere stappen. "Ik ga het politie rapport opvragen van de meldkamer," zegt hij. Ook Marco Deen van de PVV laat het er niet bij zitten en denkt aan verdere stappen. Karim el Gebaly van GroenLinks is ook niet blij met de antwoorden. Hij gaat met zijn fractie overleggen over vervolgstappen. 

Wijnand Burger