• wijnand burger

Een Moppereend om vrolijk van te worden

Zandvoort Ongeveer twintig peuters hebben zich in de bibliotheek aan de voeten van burgemeester David Moolenburgh geworpen. Ze horen hem vertellen over de Moppereend. "De eend is mopperig, omdat haar vijver is opgedroogd en niemand met hem wil spelen," vertelt de burgemeester. De peuters luisteren aandachtig en zijn opgelucht als er een wolkbreuk losbarst en de vijver weer volstroomt, zodat de eend weer kan spelen. Het boek is verkozen tot prentenboek van het jaar. Daarna volgt een gezond ontbijt voor de peuters en hun begeleiders, verzorgt door de medewerkers van de bibliotheek.

Wijnand Burger

Op woensdag 22 januari vindt in het hele land een voorleesontbijt plaats. Het wordt georganiseerd door de 'Stichting Lezen'. Zij willen het lezen bevorderen in de Nederlandse, maar ook in de Friese taal. Ook willen ze bijdragen aan een beter leesklimaat en leescultuur.

Vroeger las Moolenburgh veel voor aan zijn twee zoons. "Ik las ze het boek 'Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft' voor. Dat vond ik zelf ook leuk. Ik houd ook van lezen. Als kind verslond ik de hele serie van 'De Kameleon'. Op het ogenblik heb ik nog geen kleinkinderen om voor te lezen. Daarom is het extra leuk om hier voor deze peuters een verhaaltje te mogen vertellen."

Omdat er nog tijd over is, leest Moolenburgh nog het boek 'Gekke Geppie Gans' voor. Over een gans die net even anders wil zijn dan andere ganzen. Enthousiast horen de peuters dat hij uiteindelijk net zo'n gans is als alle andere ganzen.