• Bij de stemming voerden de gele kaartjes de boventoon

    Wijnand Burger

Gaat 'De Key' Zandvoort verlaten?

Zandvoort Omdat woonstichting 'De Key' aan het kijken is of er corporaties zijn, die eventueel hun woningbezit in Zandvoort wil overnemen, heeft ze een informatieavond belegd. Op aandringen van het Huurders Platform Zandvoort (HPZ) worden de huurders vroegtijdig bij het proces betrokken, zodat ze niet plotsklaps met een andere corporatie geconfronteerd worden. Het HPC wil weten wat de huurders belangrijk vinden bij dit overnameproces. Er zijn ruim 200 belangstellende op komen dagen.

"De Key wilde indertijd uitbreiden om een financieel sterkere organisatie te worden," zegt Leon Bobbe, directievoorzitter van de Key. "Daarom is de EMM, de vroegere wooncorporatie van Zandvoort, overgenomen. Maar in 2010 brak de kredietcrisis uit en konden we niet verder uitbreiden. Omdat we zodoende maar een afdeling buiten Amsterdam hebben, blijkt dat organisatorisch wat moeilijk te liggen. Maar als er geen geschikte overnamekandidaat gevonden wordt, blijven wij gewoon in Zandvoort. En bij een overname met een andere corporatie, verandert er echt niets voor u," verzekert hij de zaal.

Er zijn vier corporaties die serieuze interesse hebben. Dit zijn Elan Wonen en Pré Wonen, beide uit Haarlem, Brederode Wonen uit Bloemendaal en Woonzorg Nederland. Het is mogelijk dat niet één maar twee corporaties de woningvoorraad overnemen. "Wij willen niet de hoofdprijs voor ons bezit, maar we willen dat de nieuwe corporatie in staat is om door te gaan met het onderhoud, renovatie en verduurzaming van het onroerend goed," zegt Bobbe.

Na het beantwoorden van vragen mogen de bezoekers stemmen over wat zij belangrijk vinden bij de overname. Ze kunnen hun stem uitbrengen door gele (erg belangrijk) en blauwe kaartjes (minder belangrijk) omhoog te houden. Daaruit blijkt dat ze de betaalbaarheid van de huren het belangrijkst vinden, gevolgd door het onderhoud en renovatie en de nieuwbouw van sociale woningen. Andere onderwerpen waarover gestemd kan worden zijn de dienstverlening, het behouden van het kantoor in Zandvoort, kwaliteitseisen, duurzaamheid tot het salaris van de directie aan toe. Steeds verschijnen er veel gele kaartjes. Ook willen de bezoekers voor een eventuele overname hun waarborgsom terug.

Huurders van de Key die niet in de gelegenheid waren de informatieavond te bezoeken kunnen een verslag van de vergadering opvragen bij het HPZ. Natuurlijk kunnen ze daar ook hun mening geven en eventuele vragen stellen. Het mailadres is: secretariaathpz@gmail.com. 

Wijnand Burger