• Duo Thomasvaer en Pieternel nemen de griffier op de hak

    Wijnand Burger
  • Henk van Steveninck en burgemeester David Mollenburgh

    Wijnand Burger

Griffier Zandvoort neemt afscheid

Zandvoort Na twintig jaar (en één maand) in dienst geweest te zijn bij de gemeente Zandvoort besluit Henk van Steveninck dat het genoeg is geweest. Op vrijdag 1 november nam hij afscheid bij strandpaviljoen Akersloot. Hij gaat vervroegd met pensioen. "Ik ga lekker uit het raam kijken," zegt hij. "Ik heb vanochtend al kunnen oefenen."

Van Steveninck komt in november 1999 in dienst van de gemeente Zandvoort. Hij is gevraagd om het project Middenboulevard te begeleiden. Na enige jaren komt de functie van griffier vrij. Van Steveninck blijkt bijzonder geschikt voor die functie. Hij wordt de steun en toeverlaat van de raadsleden. Zoals gebruikelijk wordt hij tijdens zijn afscheidsreceptie behoorlijk op de hak genomen. "Hij was de uitvinder van het griffierschap," zegt gemeenteraadslid Maaike Koper, die de afscheidsspeech mocht houden. "Hij wordt dan ook door zijn enorme inhoudelijke kennis een wandelende Wikipedia genoemd. Raadsleden konden altijd bij hem terecht. Zijn onpartijdigheid leverde hem de naam Kameleon op. Eigenlijk een groot compliment."

Daarna is de beurt aan Astrid van der Veld en Gert-Jan Bluijs als duo Thomasvaer en Pieternel, het duo dat vroeger optrad na het opvoeren in Amsterdam van de Gijsbrecht van Amstel. Ook nu bleven de grappen niet in de lucht. "Hij zou het project Middenboulevard en Watertoren klaren, Nog steeds geen steen verzet. Zandvoort zit op de blaren. Ook het Deltaplan, bleef sudderen in de koekenpan." Dan over een tas met geheime stukken die Van Steveninck ergens was vergeten. "In al die jaren hebben wij hem niet zo erg zien zweten. De tas stond op zijn plek hoor! Alleen Henk was dat vergeten." 

David Moolenburgh is pas burgemeester en ondanks de korte samenwerking refereert hij al aan zijn humor. "Na de sollicitatieprocedure belde Henk mij op en zei: Gezien het feit dat ik u aan de telefoon krijg, zie ik dat u het proces overleefd heeft." Daarna wordt hem de waarderingsspelt uitgereikt van de gemeente Zandvoort. Zijn dochter kan alles volgen per mobiele telefoon. Zij verblijft op Curaçao. Zijn zoon is wel aanwezig. Henk van Steveninck is hier erg blij mee. Vooral omdat hij weet welke illustere voorgangers in aanmerking kwamen voor de spelt.