• Gemeente Heemstede

Kandidate voor Annie Klots Emancipatieprijs gezocht

HEEMSTEDE Neelie Kroes, Eva Jinek, Beatrice de Graaf, Lieke Martens, het zijn vrouwen of meiden die opvallende prestaties hebben geleverd en daarmee een voorbeeld zijn van de vrouwenemancipatie in Nederland (en daarbuiten). Ook in Heemstede zijn er vrouwen of meiden die verandering teweeg hebben gebracht, barrières hebben geslecht, de vrouwenemancipatie een stap verder hebben gebracht. Wie zo'n jonge vrouw kent, kan haar voordragen voor de Annie Klots Emancipatieprijs.

Om in aanmerking te kunnen komen voor de prijs moet de kandidate: in Heemstede wonen en zich verdienstelijk hebben gemaakt voor de emancipatie en de verbetering van de positie van vrouwen in Heemstede. Dit kan op allerlei maatschappelijke vlakken zijn, zoals gezondheidszorg, werk, onderwijs, welzijn of op een ander terrein. Ook moet de dame van onbesproken gedrag zijn

Voordragen is eenvoudig en kan tot en met zondag 17 november door te mailen naar emancipatieprijs@heemstede.nl. Ook kan een brief gestuurd worden naar de gemeente Heemstede, postbus 352, 2100 AJ Heemstede, onder vermelding van 'emancipatieprijs'. De voordracht bestaat uit een beschrijving van de kandidaat, haar verdiensten, haar curriculum vitae en een motivatie van de voordracht. Een jury, bestaande uit een mix van jong en oud, beoordeelt de inzendingen en kiest hieruit de winnaar van de Annie Klots Emancipatieprijs. De prijs wordt uitgereikt op dinsdag 10 december, de internationale dag van de mensenrechten.

In 2019 is het 100 jaar geleden dat vrouwen in Nederland kiesrecht kregen. Om het belang hiervan te onderstrepen en te vieren is een eenmalige emancipatieprijs in het leven geroepen. De prijs is (naar een suggestie van de Historische Vereniging Heemstede Bennebroek) vernoemd naar Annie Klots. Zij werkte vanaf 1912 als onderwijzeres aan de Voorwegschool. Ze bleef, tegen de gewoonte van die tijd in, werken toen ze in 1917 trouwde met Jan Bouwman. Ook op andere vlakken kwam ze op voor haar rechten: kort na haar vaste aanstelling vroeg ze om meer loon. Annie Klots is een vroeg voorbeeld van emancipatie in Heemstede.