• Bij de notenboom worden wenskaartjes opgehangen

    Wijnand Burger

Lichtjesavond op de begraafplaats

Zandvoort Op de Algemene begraafplaats Noorderduin wordt op vrijdag 1 november een lichtjesavond gehouden. De avond is bedoeld om alle overledenen te gedenken die afgelopen jaar op de begraafplaats zijn begraven, in een asurn zijn bijgezet of zijn verstrooid. Verder is dit een avond om stil te staan bij alle overleden dierbaren.

Bij binnenkomst krijg je een grafkaars om bij de urn of het graf van de overledene te zetten. Er is een lichtparkoers uitgezet dat over een groot deel van de begraafplaats loopt. Het komt uit bij de notenboom. Daar kan een wenskaart opgehangen worden. Intussen worden de namen van de overledenen van het afgelopen jaar voorgelezen en wordt er een kaarsje voor hun bij de boom gezet. Er worden gedichten voorgelezen door Maike de Wit en het Zandvoorts Vrouwenkoor zingt meerstemmige liederen.

De avond is gelinkt aan het Rooms-Katholieke Allerzielen. Reeds in de middeleeuwen worden op die dag overledenen herdacht. De laatste jaren staan ook steeds meer niet-katholieken stil bij hun overledenen of zoals steeds vaker gezegd wordt, het leven van geliefden te vieren.

Wijnand Burger