• Wijnand Burger
  • Wijnand Burger
  • Wijnand Burger
  • Wijnand Burger
  • Wijnand Burger
  • Wijnand Burger
  • Wijnand Burger

Niek Meijer geïnstalleerd

Huizen In een volle raadzaal van de gemeente Huizen legt oud-burgemeester van Zandvoort Niek Meijer de eed af en krijgt de ambtsketen omgehangen. Hij wordt op woensdag 13 november de nieuwe burgemeester van Huizen.

"Het is geen baan, maar een bestaan," zegt Arthur van Dijk, de commissaris van de koning van Noord-Holland. "Je wordt de hoeder van de lokale democratie en een verlengstuk van het Openbaar Ministerie. Je moet aandacht hebben voor het regionaal belang, maar ook luisteren naar jouw inwoners. Gelukkig weet je waar je aan begint. Zal wel even wennen zijn, maar Huizen heeft gelukkig ook een strand."

Opvallend is dat elke raadsvergadering begint met een korte stilte, waarschijnlijk omdat het een voornamelijk christelijke gemeente is. Evenementen en sportwedstrijden vinden niet op zondag plaats. Huizen heeft een strand en dus ook een reddingsbrigade. "Ons reddingsstation verkeert in moeilijk vaarwater," zegt Jessica Prins, als vertegenwoordiger  van de gemeenteraad. "Gelukkig komen er geen 150.000 mensen op één dag naar Huizen en in de gemeenteraad knettert het niet echt, maar wordt rustig overlegd en intensief gezocht naar samenwerking met de regio."

Dat zal dan ook moeten want er ligt een herindelingsdossier te wachten, waarin de gemeente Huizen samen gaat met Blaricum en Laren. "Erfgooiers zijn vrije mensen en laten zich niets vertellen," besluit Prins haar speech. "Lijkt wel een beetje op de inwoners van Zandvoort," zegt iemand naast mij. Bij navraag over de reddingsbrigade blijkt dat deze moet fuseren met de post van Blaricum en dat beide posten elkaar niet liggen.

In zijn dankwoord zegt Niek Meijer trots te zijn dat hij zo'n mooie gemeente mag besturen. "Ik dank iedereen, vooral de vertrouwenscommissie die hem voorgedragen heeft. Ik ben het roerend met hun keuze eens. Ik dank ook Jannie, mijn echtgenote, want we moeten het samen doen. Zij is mijn kritisch klankbord en leest mijn speeches mee."

Daarna volgt een receptie, waar iedereen de kersverse burgemeester kan feliciteren.

Wijnand Burger