• Pia Douwes tijdens haar openingsspeech

    Wijnand Burger
  • Wijnand Burger
  • Wijnand Burger
  • Wijnand Burger

Pia Douwes opent tentoonstelling over Sisi

Zandvoort Om de strenge Habsburgse hofetiquette te ontvluchten ging keizerin Elisabeth, die bekend stond onder de naam Sisi, veel op reis. Ze was jong getrouwd met Keizer Frans Jozef I en werd daardoor keizerin van Oostenrijk en later ook koningin van Hongarije. Ze kreeg in korte tijd drie kinderen. Omdat ze in 1884 en 1885 een aantal maanden in Zandvoort doorgebracht heeft is er in het Zandvoorts Museum een tentoonstelling aan haar gewijd.

"Hier kwam ze tot rust, vertelt Sissy Seidenstiker, die de tentoonstelling heeft ingericht als afstudeerproject van de Reinwardt Academie. "Ik heb dan ook geprobeerd om Sisi als mens centraal te stellen en niet de keizerin, die zo prachtig gespeeld werd door Romy Schneider."

De bekende musicalster en actrice Pia Douwes speelt sinds 1992 de hoofdrol in de musical 'Elisabeth'. Zij was al eerder in Zandvoort om het standbeeld van Sisi te onthullen aan de Boulevard de Favauge.  Zij heeft vier prachtige jurken en veel foto's beschikbaar gesteld voor de tentoonstelling. "Sisi was een complexe vrouw," vertelt ze. "Ze was haar tijd ver vooruit en had ongelooflijk veel talenten. Ze sprak veel talen en was een fervent paardrijdster. Ze was de eerste die in amazonezit op het paard zat. Ze schreef ook veel gedichten. Als ze in deze tijd had geleefd, had ze een soort Maxima geworden. Dan had ze zich kunnen ontplooien en haar talenten kunnen gebruiken voor de medemens."

Maar Sisi kon zich niet onderwerpen aan het hofleven en is gaan reizen. "Ze was rusteloos mede doordat ze, vanwege haar jonge leeftijd, haar kinderen niet zelf mocht opvoeden. Dat deed haar schoonmoeder aartshertogin Sophie. Daardoor kreeg ze een drang naar vrijheid. Zo kwam ze in Zandvoort terecht. Daar kwam ze tot rust. Ze logeerde in Hotel Von Kaufmann en maakte lange strandwandelingen. Zo is ze van Zandvoort naar Scheveningen gelopen, waar ze ruim zeven uur over deed. Ook bezocht zij van hieruit de Amsterdamse arts J.G. Mezger. Ze leed aan anorexia, boulimia en was manisch-depressief." Op 10 september 1898 werd Sisi in Genève door de Italiaanse anarchist Luigi Lucheni met een geslepen vijl doodgestoken. Hij had aanvankelijk de hertog van Orléans willen vermoorden, maar die was niet thuis.

Het Zandvoorts Museum is geopend van dinsdag t/m zondag: 10:00-17:00 uur en is gelegen in de Swaluëstraat 1.