• Deze rotonde zal afgesloten worden

    wijnand burger

Zandvoort afgesloten tijdens Formule 1 voor personenauto’s

ZANDVOORT Van donderdagnacht 30 april 12.00 uur tot zondagnacht 3 mei 12.00 zal het dorp afgesloten worden voor personenauto's. Bij de rotonde voor Nieuw-Unicum en de rotonde op de Zeeweg ter hoogte van de Brouwerskolkweg zullen hekwerken geplaatst worden. Verkeersregelaars bijgestaan door politieagenten zullen automobilisten controleren op een doorlaatbewijs. Alleen bewoners of mensen die verblijven in Zandvoort of Bloemendaal of ander noodzakelijk verkeer krijgen een doorlaatbewijs in de vorm van een sticker.

MOBILITEITSPLAN Dat staat te lezen in het mobiliteitsplan van de Dutch Grand Prix (DGP).  Het plan is opgesteld in samenwerking met de gemeente Zandvoort en vele anderen organisaties. De bedoeling is de bezoekers van het evenement over zo veel mogelijke vervoersmanieren te verdelen en zo veel mogelijk te spreiden in tijd. Er zijn scenario's opgesteld voor calamiteiten zoals treinverstoringen, slecht weer en verkeersopstoppingen. Ook gaat men proberen de in en uitstroom zo lang mogelijk te maken door middel van de site events.

Omdat de bezoekers bij de aankoop van de tickets een keuze moeten maken tussen de aangeboden vervoersmogelijkheden, is het mogelijk de vervoersstromen goed te geleiden. De organisatie zal veelvuldig aangeven dat de aankomst in Zandvoort met de auto niet mogelijk is. Automobilisten kunnen in Hoofddorp of Spaarnwoude parkeren, waar pendelbussen klaar zullen staan.  

PARKEERPLAATSEN ELDERS Er komen parkeerplaatsen in IJmuiden, Langevelderslag, en Hoofddorp vanwaar men met fiets naar Zandvoort kan gaan. Fietsers uit IJmuiden mogen niet gebruik maken van de fietspaden in de Kennemerduinen, want die worden afgesloten. Er zullen 40.000 fietsenstallingen komen op de boulevard en in Zandvoort-Noord, vanwaar men naar het circuit moet lopen, want een zone rondom het circuit is alleen toegankelijk voor voetgangers. De Zeeweg zal alleen open zijn voor busverkeer en hulpdiensten.

WERKZAAMHEDEN Op sportpark Duintjesveld zal een tijdelijke camping verrijzen. Er kunnen 4.500 bezoekers  overnachten in tentjes, die klaar staan. De bezoekers hoeven ook geen campingmaterialen mee te nemen, omdat alles voor hen klaar staat bij aankomst. Vanwege de beperkte ruimte rondom deze camping, is het voor bezoekers niet mogelijk met de auto naar de camping te gaan en de auto daar te parkeren. Ook zij moeten van speciale pendelbussen gebruik maken.

Bij het station zal de trap verbreed worden en er komen twee perrons bij. Die werkzaamheden zullen op 6 januari al beginnen en duren tot half maart. Het dorp zal tijdens de Grand Prix niet bereikbaar zijn voor strandbezoekers. Ze worden verwezen naar de stranden van IJmuiden en Noordwijk.

Wijnand Burger