• Carel le Brun

Paarden blijven in Groenendaalse bos

HEEMSTEDE Het 'ponystappen' bij de zandbak in het Groenendaalse bos op de zaterdag- en zondagmiddag blijft. Eric en Angelique Geels hebben de afgelopen maanden hard gewerkt aan een vast onderkomen in het Groenendaalse Bos. Van de gemeente Heemstede pachten zij een terrein naast de generatietuinen van Kom in Mijn Tuin. Eric heeft een bestaande kas omgebouwd tot een stal voor de vijf paardjes, waarbij ook een ruimte is gecreëerd om met elkaar te kletsen en te schuilen voor een eventueel regenbuitje.

De vijf kindvriendelijke paarden kunnen vrij in en uit de stal lopen en hebben een grote buitenruimte tot hun beschikking. Het succes van het ponystappen, waarbij jonge kinderen onder begeleiding een rondje op een pony maken, en de zoektocht naar een nabij gelegen onderkomen heeft geleid tot een nieuw initiatief. Want niet alleen hebben de paarden nu een fraai onderkomen, op de nieuwe locatie kunnen kinderen de pony's knuffelen, verzorgen en natuurlijk een rondje ponystappen.

Terwijl Angelique een rondje maakt met de inmiddels vaste bezoeker Jarno vertelt Eric: ,,Hele jonge kinderen kunnen bij maneges niet terecht, terwijl wij bij het ponystappen ervaren hoe leuk die kinderen het ritje op een pony vinden. Wij hebben geen leeftijdsondergrens want ook kinderen van 2 of 3 jaar vinden het ritje onder begeleiding leuk. Gezien de geringe hoogte van de paardjes is 12 jaar wel zo'n beetje de maximale leeftijdsgrens".

Karin, de moeder van de vijfjarige Jarno bekijkt het rondje stappen van haar zoon vanaf de zijkant. ,,Jarno is autistisch en wordt rustig van de omgang met de paarden. Hij helpt Angelique met de verzorging en hij is ook gek op Angelique. Er heerst hier een heel ontspannen sfeer en Angelique en de vrijwilligers gaan heel goed met de kinderen om. Jarno leert hier ook veel over de verzorging van de paarden, maar ook over de omgang met andere kinderen. Hij heeft moeite met spraak, maar als hij over zijn lievelingspaard Lenny praat, dan gaat dat moeiteloos. Ik ben heel blij met dit initiatief".

De kosten van de bouw van de stal en de inrichting van het terrein zijn enigszins beperkt gebleven omdat Eric en Angelique alle werkzaamheden zelf hebben uitgevoerd. Om de kosten van verzorging, onderhoud, verzekering en pacht te bekostigen betalen de kinderen 7,50 euro voor hun bezoek. Zij krijgen daarbij wat te snoepen en te drinken. Begeleiders hebben gratis toegang. De eerste verjaardagspartijtjes zijn inmiddels al op het terrein gehouden. ,,Omdat wij niet te veel kinderen tegelijk kunnen begeleiden vragen wij belangstellenden hun komst even afstemmen", aldus Angelique die aangeeft nog wel wat vrijwilligers te kunnen gebruiken.

De officiële opening van de nieuwe locatie wordt verricht door Wethouder Nieuwland en vindt plaats op 17 oktober om 15.30 uur. Ingang Groenendaal via het hek tegenover Manpadslaan. Voor meer informatie: 023-5479994 of info@ponytrack.nl.