• wijnand burger

Formule 1 bedreiging voor Zandvoortse strandpachters

ZANDVOORT "Het mobiliteitsplan wat nu gepresenteerd wordt, biedt geen kansen maar slechts bedreigingen," zo stellen de Zandvoortse strandpachters in een brief aan de gemeente. "Het feestje voor ons allemaal dreigt uit te lopen op een feestje alleen voor het circuit en de sponsors."

MOBILITEITSPLAN In het mobiliteitsplan opgesteld door de Dutch Grand Prix (DGP) staat te lezen dat het grootste deel van de bezoekers met de trein, fiets of bus moet komen. Personenauto's worden naar parkeerplaatsen in omringende gemeentes (Haarlemmermeer en IJmuiden) geleid en kunnen daar met pendelbus of (huur) fiets naar het circuit. Op bijgeleverde kaartjes staan fietsenstallingen ingetekend op Boulevard Bernard, want het laatste stukje zal lopend afgelegd moeten worden.

CONSEQUENTIES De strandpachters zijn boos omdat ze niet betrokken zijn bij het opstellen van het mobiliteitsplan, terwijl zij wel opdraaien voor de consequenties van het plan. De gevolgen zijn talrijk. Auto's en motors worden niet toegelaten in Zandvoort, zodat er geen strandbezoek kan plaatsvinden. Ook taxi's vanuit andere plaatsen kunnen geen bezoekers naar het strand brengen. Alle omzet van strandtenten en andere horeca zal dus moeten komen van de bezoekers van de Grand Prix.

Voor dit plan zijn we op geen enkel moment benaderd.BEREIKBAARHEID De strandpachters maken zich verder ongerust over de fietsenstallingen op de boulevard. Ze vrezen dat in de week voorafgaand aan de race de fietsenstallingen reeds geplaatst zullen worden. Ze zijn dan moeilijk bereikbaar in de meivakantie. Ook vragen ze zich af of tijdens de F1 de strandpaviljoens wel bereikbaar blijven vanwege de grote stroom fietsers en voetgangers van en naar de stallingen. Bij sommige paviljoens is er een fietsenstalling ingetekend voor hun ingang of zelfs op hun eigen terrein.

De strandpachters hebben zich altijd positief opgesteld met betrekking tot het terughalen van de F1 naar Zandvoort. Ze hebben altijd hun diensten aangeboden via Ondernemers Belangen Zandvoort (OBZ). "Maar voor dit plan zijn we op geen enkel moment benaderd," staat er in de brief. "Ofschoon we daar zeer veel belang bij hebben. We hopen dan ook spoedig in overleg te kunnen treden met de gemeente."

Wijnand Burger