• Archief

Heemstede komend jaar vuurwerkvrij?

HEEMSTEDE Het is heel goed mogelijk dat de gemeente Heemstede dit jaar een aantal vuurwerkvrije straten krijgt met Oud en Nieuw, zo werd volgende week duidelijk. Straten die niet willen dat er vuurwerk wordt afgestoken in die straat, kunnen waarschijnlijk hulp van de gemeente krijgen. Als de bewoners bijvoorbeeld huisdieren hebben die last hebben van vuurwerk, of mensen die zelf rust willen hebben op Oud en Nieuw, kan de gemeente een bord leveren met daarop 'Vrijwillige vuurwerkvrije zone'.

De gemeente gaat in deze zones niet controleren en er worden ook geen boetes uitgedeeld als mensen er wel vuurwerk afsteken, want de tekst op het bord zegt het al, de zone is vrijwillig vuurwerkvrij. Er wordt een beroep gedaan op het goede fatsoen van de plaatsgenoten en aan de participatie van de buurt, die geacht wordt zelf in de gaten te houden of het 'verbod' wordt nageleefd.

Het leveren van de borden kwam vorige week in de politiek naar voren en hoewel alle partijen het over eens waren dat de kosten wel door de gemeente gedragen kunnen worden, werd er wel een vraagteken gesteld bij de noodzaak van de borden. Heemstede is namelijk een nette plaats waar de brandweer vorig jaar maar zes keer moest uitrukken met Oud en Nieuw. Vier keer voor brandend afval en twee keer voor een klikobrand. Ook raakte niemand gewond. Daarnaast vroeg een aantal raadsleden zich af of het niet juist contraproductief zou werken om borden op te hangen. Het zou immers kunnen dat de lokale jeugd juist aangemoedigd wordt om vuurwerk af te steken in een straat waar een bord hangt. En hoe weet je dat een hele straat het ophangen van een bord ondersteunt als iemand uit die straat dat aanvraagt? Het zijn zaken die door burgemeester Astrid Nienhuis onderzocht gaan worden.