• Archief

Petitie over vuurwerkverbod tachtig keer ondertekend

HEEMSTEDE Pim Prins, onder andere beheerder van Politiek Café Heemstede op Facebook, is vorige week een petitie gestart voor handhaving van het bestaande vuurwerkverbod in Heemstede. Inmiddels zijn er 78 mensen geweest die de petitie de afgelopen vier dagen ondertekend hebben. Daarmee lijkt het erop dat het onderwerp nog niet heel erg leeft onder Heemstedenaren, of dat de petitie nog niet goed onder de aandacht is gebracht. En dat terwijl Prins met de petitie toch een punt heeft. 

Prins: "Volgens de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) mag je geen vuurwerk afsteken op openbare plaatsen als dat gevaar, schade of overlast kan veroorzaken. En dat kán altijd natuurlijk. Dus is het afsteken van vuurwerk op de openbare weg altijd verboden. Daarom roepen we de gemeente op dit verbod met de inwoners te communiceren en bij overtreding handhavend op te treden. Saillant detail: dit vuurwerkverbod staat al jaren in de model-APV van de Vereniging Nederlandse Gemeenten die is overgenomen door vrijwel alle gemeenten in Nederland".

Prins wilde bij het eerste Politiek Café in de Eerste Aanleg het (niet) afsteken van vuurwerk ter sprake brengen en verbaasde zich toen al lezende over de tekst in de APV. Tegenover NH-Nieuws vertelde hij "Ik heb zelf huisdieren en denk dat vuurwerk slecht voor mens, dier en milieu is", aldus Prins. Hij roept de gemeente in zijn petitie op om het verbod op het afsteken van vuurwerk op openbare plaatsen met de inwoners te communiceren en bij overtreding handhavend op te treden. Opvallend is dat de tekst in de APV voor alle gemeenten geldt, maar dat nog nooit iemand daarover is begonnen. "Ik weet dat ik maar één 'mannetje' uit Heemstede ben en misschien wel een roepende in de woestijn. Maar ik ben wel benieuwd waar de petitie toe kan leiden". Vooralsnog is een stormloop nog uitgebleven, maar wellicht dat die nog komt. 

De petitie is te vinden op vuurwerkverbodheemstede.petities.nl.